Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЄпархія відсвяткувала Покрову і День захисника України
Новини

Єпархія відсвяткувала Покрову і День захисника України

14 жовтня 2017 р. Вручення нагород військовослужбовцям і членам їх родин в кафедральному соборі Святої Трійці на завершення Божественної Літургії. Світлина інформаційної служби єпархії.

У храмах нашого краю відбулися урочисті Богослужіння, священнослужителі та миряни брали участь у різних заходах із нагоди великого богородичного торжества та Дня захисника України.

У кафедральному соборі Святої Трійці, що в обласному центрі, Божественну Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. На її завершення провели нагородження військовослужбовців та відправили панахиду по загиблих українських героях.

У проповіді архієрей зауважив, що всі ми хочемо під чийсь захист. А найбільшою заступницею для усіх нас є Пресвята Богородиця. Із давніх часів і до сьогодні – це також є святом наших воїнів-охоронителей. І тому саме в цей день, ми згадуємо усіх, хто боровся за незалежність України, знову звертаємося до Божої Матері, просячи заступництва для наших воїнів, які, зокрема, нині захищають кордони на Сході України. Владика побажав, аби «Пресвята Богородиця завжди була з нами, розкривши свій омофор над усім людством й, особливо, над нашою ненькою-Україною».

Після Служби на міському кладовищі, де поховані військовослужбовці, які загинули, обороняючи кордони України, настоятель парафії Воскресіння Христового священик Ярослав Черенюк відправив заупокійну літію.

Також у цей день відбулася посвята в ліцеїсти учнів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв «Небесної сотні». В урочистостях взяли участь митрополит Михаїл та канцлер єпархії протоієрей Микола Цап. У слові керуючий єпархією зазначив, що це велика радість – бачити таку кількість хлопців і дівчат, які сповненні бажання вчитися у закладі з посиленою фізичною підготовкою та захищати свою Батьківщину. Після цього архіпастир благословив та окропив святою водою 456 першокурсників.

Біля стін Луцького базового медичного коледжу вшанували двох воїнів УПА, яких комуністична влада публічно стратила тут, на тодішній ринковій площі. Настоятель парафії Воздвиження хреста Господнього протоієрей Василь Клочак освятив місце для майбутніх меморіальних дощок, які буде встановлено на стіні навчального закладу.

У парку імені Героїв Майдану та «Небесного легіону», що в Луцьку, продовжили висадку дерев у пам’ять про спочилих. Перед початком роботи військовий капелан священик Сергій Лівончук відправив панахиду по загиблих волинянах.

У Жидичині влаштували благодійний ярмарок на підтримку учасника АТО Сергія Катеринюка, у якого згорів будинок. Ярмарок розпочали із заупокійної літії по військовослужбовцях. Її очолив декан монастирів та намісник Жидичинського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря архімандрит Константин (Марченко). Захід пройшов у парку імені Данила Галицького, що неподалік від обителі.

Напередодні віце-канцлер, старший капелан єпархії протоієрей Олександр Безкоровайний, головний військовий капелан протоієрей Михайло Бучак із учасниками ГО «Військові капелани Волині» привітали бійців Луцького гарнізону. Дійство, яке відбулося у Волинському коледжі культури і мистецтв ім. І. Стравінського, розпочали з молитви. У слові о. Михайло наголосив, що наша Церква завжди була, є і буде з український військом і його воїнами.

Також капелани відвідали пам’ятну академію з нагоди 75-річчя УПА в Палаці культури Луцька. Тут відбувся дебют гурту «Капелани». Військові священики виконали повстанську пісню «Коли Україна здригнеться».

Віце-канцлер одвідав військовиків, які проходять лікування в госпіталі. Душпастир побажав їм здоров’я, миру, злагоди та щоби приходили у ці стіни лише для профілактики. Також наголосив на важливості духовного здоров’я. Окрім того, о. Олександр, з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла, вручив голові благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитру Глазунову медаль «За жертовність», відзначивши добрі справи фонду та турботу про вірян.

Військовий священик Олександр Вронський привітав із святами колектив Луцької міської лікарні та вручив лікарю Олегу Дидюку, який декілька місяців лікував поранених у зоні АТО, відзнаку «За врятовані життя».

Викладачі і студенти Волинської православної богословської академії разом із колективом Луцької вечірньої школи вшанували пам’ять випускників цих навчальних закладів, які загинули за незалежність України. На міському кладовищі поблизу с. Гаразджа, де поховані герої, душпастирі відслужили панахиди.

З нагоди свята, ковельські священики побували на Донбасі. Відвідали військові частини та школи-інтернати в районі Станиці Луганської. Окрім подарунків та смаколиків панотці привезли виставку картин, які намалювали вихованці Ковельської художньої школи.

14 жовтня 2017 р. Інші новини за рубриками: Церква і держава, Волинська православна богословська академія, Деканат монастирів, Ківерецький деканат, Капеланська служба єпархії, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Луцький міський деканат, Протоієрей Олександр Безкоровайний, Протоієрей Михайло Бучак, Священик Олександр Вронський, Протоієрей Василь Клочак, Архімандрит Константин (Марченко), Священик Сергій Лівончук, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап, Священик Ярослав Черенюк
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери