Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини21 листопада – Собор Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних
Новини

21 листопада – Собор Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних

Собор Архістратига Михаїла та інших небесних сил безплотних З нагоди свята у храмах нашого краю відправлять урочисті Богослужіння.

Як зазначено в єпархіальному календарі, цього дня престольні празники мають парафії: у Луцьку, селах Несвіч, Підгайці, Одеради, Промінь (Пілганів), Гірка Полонка Луцького районного деканату, Воля Ковельська, Перковичі, Кругель Ковельського районного, Омельно, Дачне (Уляна), Липно Ківерецького, Рудня Рожищанського, Мельники-Річицькі Ратнівського благочинь.

Це святкування встановлено на початку IV ст. на помісному Лаодикійському Соборі, який відбувся за декілька років до І Вселенського. Собор 35-м правилом осудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам як творцям та правителям світу й утвердив православне шанування їх.

За твором «Про ангельські чини», приписуваним Діонисієві Ареопагіту, ангели розділяються на три ієрархії – вищу, середню і нижчу. Кожну ієрархію складають три чини. До вищої входять: серафими, херувими, престоли. Найближче до Пресвятої Тройці стоять серафими (єврейською «полум’яні, вогненні» – Іс. 6:2): вони полум’яніють любов’ю до Бога й інших спонукають до цього. Після них Господу предстоять херувими (Бут. 3:24). Їхня назва означає «вилиття премудрості, просвічення» За херувимами – Богоносні за благодаттю, даною їм для служіння, престоли (Кол. 1:16), що таємничо і неосяжно «носять» Бога. Вони служать правосуддю Божому.

Середню ангельську ієрархію складають три чини: господства, сили і власті, нижчу – начала, архангели та ангели. Ангели найбільш близькі до людей (1 Пет. 3:22). Вони сповіщають наміри Божі, настановляють до чесного і святого життя. Причому в Біблії сказано, що людську істоту Творець «вчинив мало меншим від анголів» (Євр. 2:7).

Над усіма дев’ятьма чинами поставлений Господом святий Архістратиг Михаїл (ім’я його в перекладі з єврейської означає – «хто, як Бог?») – вірний служитель Усевишнього, тому що він скинув із Неба гордовитого янгола Денницю (диявола) з іншими бунтівними духами. Архістратиг по-грецьки означає «головнокомандувач» [ангельських сил]. Деякі отці Церкви ототожнювали Михаїла із таємничим вогняним стовпом, що йшов попереду ізраїльтян під час їхнього виходу з Єгипту. Серед численних його земних перемог – потоплення війська фараона, здобуття Землі Обітованої, а пізніше, за часів пророка Ісаї, знищення величезної ассирійської армії (непереможного Саннахериба) під час облоги Єрусалима.

Слово «ангел» у перекладі з грецької («ангеллос») означає «вісник». Сповіщати людям волю Божу, відкривати таємниці віровчення, благовістувати про великі справи – саме до цього покликані ангели, серед котрих ми вирізняємо сім найвищих, архангелів. Це: Гавриїл, чиє ім’я означає «сила Божа», провісник та служитель Божественної всемогутності; Рафаїл – цілитель людських немочей; Уриїл – «просвітитель світлом Божим»; Селафиїл – «той, хто пробуджує на молитву»; Єгудиїл, який зміцнює людей, що прославляють Бога; Варахиїл – архангел, який роздає нагороду і благословення за добрі вчинки, та Єремиїл, ім’я якого означає – «піднесення до Бога».

Найшанованіший серед них – Михаїл, покровитель багатьох країн і міст, серед яких – і золотоверхий Київ. Щоб відчути значення цього небожителя в житті нашої столиці, варто лише поглянути на міський герб.

Пошановуючи Архістратига Михаїла та інших небесних захисників, не забуваймо, що справжнє покликання людини – в міру сил уподібнюватись до янголів у їхній духовній чистоті, боротьбі за перемогу добра і вірності в служінні Богу, і тоді одного дня й для нас відчиниться Небо.

16 листопада 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери