Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці
Новини

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці

Введення в храм Пресвятої Богородиці З нагоди цього двунадесятого свята в церквах єпархії пройдуть урочисті Богослужіння. Зокрема, в кафедральному соборі Святої Трійці Літургія розпочнеться о 10.00.

Як повідомляє нам єпархіальний календар, храмовий празник матиме громада села Печихвости Горохівського деканату.

Введення Богородиці до Єрусалимського храму було явленням Її світові, а отже – мовчазною проповіддю близького пришестя Христового. Таким чином, це святкування посідає особливе місце у сходинках нашої підготовки до Господнього Різдва. І саме від Введення у церквах лунають богослужбові різдвяні піснеспіви.

Перші згадки про свято Введення дійшли до нас із IV століття, адже про нього розповідав святитель Григорій Нісський, а мати рівноапостольного царя Константина цариця Єлена збудувала один із перших Введенських храмів. Розповсюдилося святкування вже у VIII столітті.

Як розповідає Передання, ще до народження своєї довгоочікуваної дитини батьки Діви Марії Йоаким і Анна пообіцяли, що присвятять Її Господу. Тому, коли Їй виповнилося три роки, вони виконали обітницю: привели до головної святині юдеїв.

Деякі джерела містять поетичну розповідь про те, що маленька Маріам, потрапивши до Храму, увійшла до центрального місця, що називалося Святеє Святих, куди не мали права заходити навіть священики, окрім одного разу на рік, коли первосвященик приносив там жертву за народ. Імовірність такої події багатьма богословами та церковними істориками ставиться під сумнів – з огляду на тогочасні юдейські традиції та суворість їхнього дотримання. Але важливо інше: введення до Храму стало важливим етапом у справі нашого спасіння, бо це стало початком Її духовної підготовки до майбутнього прийняття волі Божої та народження Христа.

Батьки залишили Її там для виховання, у Храмі Діва Марія перебувала в постійній молитві та праці до чотирнадцятирічного віку. Так Бог готував дівчинку до великої мети – стати Матір’ю Спасителя світу. За Її подвиг самопожертви і смирення Церква пізніше назве Божу Матір чеснішою і славнішою навіть за небесних херувимів та серафимів.

Цього святкового дня, за влучною думкою митрополита Антонія Сурозького, кожен із нас мусить узяти за приклад Пресвяту Богородицю та вступити своїм серцем у ті глибини молитви, благоговіння, любові й чистоти душі, що й складають наше справжнє, внутрішнє Святеє Святих.

3 грудня 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери