Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: Страсний тиждень
Новини

Церковний календар: Страсний тиждень

Із 22 до 27 квітня ми згадуєм останні дні земного життя Христа Спасителя: Його страждання, смерть і погребіння.

Усі дні Страсної седмиці називаються Великими – Великий понеділок, Великий вівторок і т. д. Через особливе значення і велич духовних спогадів та відповідних богослужінь Страсний тиждень не включений до Великого посту, а стоїть окремо, як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння. Але він особливий тим, що піст у ці дні – найсуворіший. Православні християни замислюються над страстями Ісуса Христа і готуються до зустрічі з Ним. Під час Відправ у храмах молитви зосереджено на стражданнях Спасителя.

У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосифа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Йосиф розглядається як прообраз зрадженого Христа. Також прообразне значення життя Йосифа в тому, що він був відданий братами на смерть, але Бог зробив так, що під час голоду Йосиф врятував свого батька і братів од смерті. Також і Господь Ісус Христос був відданий людьми на смерть, але завдяки Його воскресінню ми звільняємося від рабства гріха та смерті.

Крім того, в цей день згадується «безплідна смоківниця», якій Господь наказав засохнути. Це символ лицемірних фарисеїв та всіх, у кому, незважаючи на зовнішню побожність, Господь не знаходить правдивих плодів віри й благочестя. До безплідної, засохлої смоківниці буває подібна і всяка душа людська, якщо не приносить духовних плодів – істинного покаяння, віри, молитви й добрих справ.

У Великий вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв, Його розмови і притчі, сказані цього дня в Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти. У притчах зображається неочікуване пришестя Господа (про десять дів) і праведність суду Божого (про таланти).

Велика середа – день віддання Ісуса на страждання і смерть. Згадується євангельська подія: коли рада первосвящеників і книжників уже вирішила вбити Христа, в селищі Вифанія у домі Симона прокаженого, де зупинився Ісус, одна грішниця вилила на Нього дорогоцінне миро. Тут же в душі Юди народився намір видати Вчителя. Тому в богослужіннях середи прославляється грішниця, яка вшанувала Спасителя, і засуджується зрада Юди.

Протягом усіх трьох днів служиться Літургія Ранішосвячених Дарів із читанням Євангелія.

Особливо зворушливі споминами, молитвами і піснеспівами останні три дні Страсного тижня.

У Страсний четвер згадуються чотири важливі події з життя Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь установив Таїнство Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; умивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гефсиманському; зраду Христа Юдою.

Увечері відбувається богослужіння, під час якого читаються 12 уривків з Євангелія про Страсті Христові. Віряни стоять із запаленими свічками, як символ гарячої любові до Нього.

Страсний четвер також називають «Чистим», бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи.

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження Синедріоном Господа Ісуса Христа, Його страждання, розп’яття на хресті, смерть і погребіння, зішестя в ад для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, а також уведення розбійника в Рай.

У цей особливо суворий постовий день віряни намагаються, якщо це можливо, зовсім не споживати їжі. Під час читання У Велику п’ятницю Літургії не буває, а читаються Царські часи. Вечірня відправляється на спомин про зняття з хреста тіла Христового і Його поховання. На Вечірні, при співанні тропаря «Благообразний Йосиф, з древа знявши пречисте Тіло Твоє…», священнослужителі піднімають Плащаницю з престола, немов із Голгофи, і виносять її з вівтаря на середину храму. Плащаниця кладеться на особливо приготованому столі. Потім священнослужителі й миряни вшановують її.

Богослужіння Великої суботи присвячено спомину про перебування Ісуса Христа «у гробі тілом, у пеклі душею як Бог, у раю ж з розбійником, і на Престолі був Ти, Христе, з Отцем і Духом, все наповняючи, Неописанний» і, нарешті, про воскресіння Спасителя з гробу.

Під час Страсного тижня християнам потрібно дотримуватися суворого посту «заради Страстей Христових», які Він перетерпів за гріхи людства. Також протягом цієї седмиці всі православні християни, які за період Великого посту ще не приступили до таїнств Сповіді та Причастя, повинні це обов’язково зробити у будь-який день протягом тижня (окрім п’ятниці).

Маємо замислитись над великим значенням Страсного тижня, провести його в посту й молитві, щоб достойно приготуватися до Світлого Христового Воскресіння.

Усі події 22–27 квітня за єпархіальним календарем – ось тут.

18 квітня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери