Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 21 вересня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 21 вересня

Різдво Пресвятої Богородиці Різдво Богородиці, або, як кажуть у народі, Друга Пречиста, входить до числа найбільших, дванадесятих свят. Із нагоди цього торжества у храмах єпархії пройдуть урочисті Богослужіння.

Як повідомляє єпархіальний календар, престольні празники цього дня – у Рожищі, селах Пустомити, Мерва, Пілгани Горохівського, Полонка, Воротнів, Буяні Луцького районного, Білин, Білашів, Мощена, Кричевичі Ковельського районного, Дідичі, Хром’яків Ківерецького деканатів.

Із цієї дати починається річне коло православних свят. Це торжество встановлено Церквою ще в IV столітті як ознаменування народження у благочестивого подружжя Йоакима й Анни дочки Марії – майбутньої Матері Ісуса Христа.

У Євангелії записано мало подій із життя Діви Марії. Тут нічого не сказано про Її народження, молоді літа, відхід із цього світу, не подано імен Її праведних батьків. Знаємо про це з традиції Церкви й апокрифів. Від початку гріхопадіння перших людей – Адама і Єви – всі люди Старого Завіту чекали народження Спасителя світу, про Якого говорили всі пророки. Але Він міг народитися тільки від достойної, щоби вмістити Невмістиме.

Згідно з церковним переказом, Пресвята Діва Марія народилася в невеликому галілейському місті Назареті. Батьки Її були дуже довго бездітними. Однак, досягши похилого віку, вони не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Всевишньому все можливо і Він може порятувати Анну від неплідності навіть у її старості. Святі Йоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, що їм пошле Творець.

Після їхніх довгих молитов Господь виконав це прохання. Архангел Гавриїл приніс Йоакимові й Анні радісну звістку: у них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Котру буде даровано спасіння усьому світові.

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії святкується Церквою як день всесвітньої радості. Тої світлої днини, на рубежі Старого і Нового Завітів, народилася Діва Марія, покликана стати Матір'ю Спасителя світу.

Також 21 вересня Церква особливо вшановує ікону Софії – Премудрості Божої (Київської) та чудотворний образ Холмської Богоматері. Отже, престольне свято мають Софійська парафія в Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки, що в обласному центрі (Божий дім тут ще будується), а також луцька громада Холмської ікони.

18 вересня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери