Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 20 січня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 20 січня

Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана

Цього дня – Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Йоана, тобто день молитовного спомину всіх осіб, причетних до місії цього угодника.

Пророк Йоан Хреститель – син священника Захарії і праведної Єлизавети. Вони були в похилому віці, коли вже не сподіваються на потомство. Як оповідає євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з’явившись Захарії у храмі, сповістив про майбутнє народження в нього дитини. І от у благочестивого подружжя нарешті з’являється син, якого випросили у молитвах. Він був по материнській лінії родичем Христа і народився на шість місяців раніше за Нього.

Йоан був посланий Богом, щоб приготувати вибраний народ до визнання Ісуса Месією. Тому він уник смерті серед немовлят у Вифлеємі. Святий виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння строгим життям, постом і молитвою. Він носив грубий одяг, харчувався диким медом і сушеними акридами (рід сарани). Залишався пустельником доти, доки Всевишній призвав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народові.

Підкоряючись цьому покликанню, пророк з’явився на берегах Йордану, щоб приготувати люд до прийняття очікуваного Месії (Спасителя, Христа). До ріки перед святом очищення сходилося багато юдеїв для релігійних омовінь. Тут і звертався до них Йоан, проповідуючи покаяння та хрещення на відпущення гріхів. Сутність його проповіді полягала в тому, що крім зовнішнього обмивання, люди повинні очиститись духовно, і так приготувати себе до блаженного вічного життя.

Одержавши одкровення про Христа, він говорив народові про Нього: «Ось Агнець Божий, Який бере на Себе гріхи світу». Почувши це, двоє з учнів Йоана приєдналися до Ісуса. То були апостоли Йоан Богослов і Андрій Первозваний, брат Симона (Петра).

Хрещенням Спасителя пророк не завершив своє служіння. Він безбоязно та строго викривав пороки як простих людей, так і сильних світу цього. Відкрито осуджував царя Ірода Антипу за те, що, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Филипа. За це він незабаром постраждав. Ірод Антипа (правитель Галілеї, син царя Ірода Великого) наказав посадити пророка до в’язниці.

У день свого народження Ірод влаштував бенкет, на який з’їхалося багато знатних гостей. Соломія, дочка Іродіади, своїм танцем до того догодила Іродові та гостям, що цар із клятвою обіцяв їй дати все, чого попросить, навіть до половини свого царства. Танцівниця, за порадою матері, негайно ж попросила дати їй на тарелі голову Йоана Хрестителя. Ірод боявся гніву Божого за вбивство пророка, якого сам раніше поважав і слухався. Боявся і народу, який любив Предтечу. Вельми засмучений від такого прохання, він, одначе, не зміг порушити дану при гостях клятву і послав стража в темницю. Той відтяв Йоанові голову, віддав її Соломії, а дівчина віднесла матері.

Цю частину мощей Предтечі тричі було хоронено в різних місцях, і на честь її віднайдення є окремі дати церковного календаря.

Взагалі, серед інших угодників Йоан Хреститель має найбільшу пошану – протягом року на його честь святкується шість дат: зачаття, різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови і Собор після Богоявлення.

Престольний празник святкують парафії в Цумані та в с. Прилуцькому Ківерецького деканату.

Усі події 20 січня за єпархіальним календарем – ось тут.

19 січня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери