Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини12 липня – Петра і Павла
Новини

12 липня – Петра і Павла

Апостоли Петро і Павло

У день славних і всехвальних первоверховних апостолів дванадцять парафій нашої єпархії святкують престольний празник.

Через тисячоліття християни з благоговінням ушановують цих святих послідовників Ісуса Христа. Для церкви є два найбільш важливі апостоли: один призначений Христом укріплювати, навчати і тримати «ключі неба», а другого Він обрав з-поміж апостольського грона. Вони йшли проповідувати у різні сторони, мали різний характер та виховання.

Апостол Петро (на ім’я Симон), якого Ісус назвав «каменем», – брат Андрія Первозваного, був рибалкою у Вифсаїді, маленькому містечку на березі Галилейського озера. Вирізнявся тим, що першим назвав Ісуса Месією, завдяки чому й отримав нове ім’я.

Апостол Павло (мав ім’я Савл) був вихідцем із міста Тарс, освіченим фарисеєм, спершу гонителем християн, а згодом – гарячим проповідником учення Христа.

Петро залишив нам два листи (послання), Павло – чотирнадцять, які внесено до Нового Завіту. Обом, окрім цього, приписують твори, що вважаються не в усьому достовірними (апокрифічними).

Петро загинув на Ватиканському пагорбі, розіп’ятий донизу головою, Павло – від меча за Остійською брамою Рима. Святі апостоли віддали життя за віру не в одному місці і неоднаковим способом, але поєднані навіки.

Напередодні, 11 липня, закінчується Петрівка – один із чотирьох багатоденних постів. Почався він через тиждень після П’ятдесятниці (у понеділок 15 червня). Тривалість його залежить від дати Великодня.

Храмове свято відзначають парафії в Ковелі, селах Голоби Ковельського деканату, Мар’янівка, Жабче, Галичани Горохівського, Коршовець, Липляни Луцького районного, Проходи Любешівського, Сокиричі, Хопнів Ківерецького, Домашів Цуманського (Ківерецький р-н), Берегове, Вишеньки Рожищанського деканатів.

Усі події 12 липня за єпархіальним календарем – ось тут.

10 липня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери