Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини14 серпня – винесення хреста Господнього, мучеників Маккавеїв
Новини

14 серпня – винесення хреста Господнього, мучеників Маккавеїв

Мученики Маккавеї У день Винесення чесних древ животворчого хреста Господнього та вшанування старозавітних мучеників Маккавеїв розпочинається Успенський піст, або Спасівка.

Після всенічної на середину храму виноситься хрест для поклоніння, а після літургії здійснюється мале освячення води. Освячують злаки, мак, зілля та мед нового збору.

Зокрема, у луцькому кафедральному соборі служба Божа: в нижньому храмі – о 7.30, у верхньому – о 9.00. Освячення проводитимуть протягом дня на майдані біля водосвятної каплиці.

Свято запроваджено в Константинополі у ІХ ст. спочатку як місцеве, але вже в ХІІ–ХІV ст. відзначалося в усіх Православних церквах. Історія його виникнення пов’язана, передусім, з тим, що на спекотний серпень припадав пік епідемій. Для запобігання хворобам і людським смертям у Константинополі установився звичай проводити хресну ходу, освячуючи вулиці й дороги Хрестом Господнім – реліквією, яку заради цього виносили з царської скарбниці.

Цього ж дня церква вшановує сімох мучеників Маккавеїв, матір їхню Соломонiю та вчителя Єлеазара. Вони постраждали у 166 р. до Р. Х. від безбожного, жорстокого царя Антіоха IV Єпифана. Прихильний до еллінського культу, правитель примусово ввів у Єрусалимі та по всій Юдеї язичницькі звичаї. Осквернив храм Господній, поставивши в ньому статую Зевса Олімпійського, до поклоніння якому примушував юдеїв, а окремі приміщення святині перетворив на місця розпусти. Багато з них відійшли тоді від Єдиного й Істинного Бога. Проте були й такі, які глибоко сумували про падіння народу Божого і вірили в пришестя Спасителя. Дев’яносторічний законовчитель Єлеазар із твердістю пішов на муки й помер. Таку ж мужність показали його учні – сім братів Маккавеїв та їхня матір Соломонія.(Про ці події оповідається в біблійній Другій книзі Маккавеїв, гл. 7.) Цей подвиг надихнув Юду Маккавея підняти повстання проти Антіоха Єпифана і з Божою поміччю здобув перемогу, очистив Єрусалимський храм від ідолів.

Спасівка триває всього два тижні – найкоротший із чотирьох багатоденних постів. Початок і закінчення мають фіксовані дати. Завершується 27 серпня, у передсвято Успіння Пресвятої Богородиці.

Усі події 14 серпня за єпархіальним календарем – ось тут.

10 серпня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери