Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАрхієрей на святковому богослужінні в Рованцях
Новини

Архієрей на святковому богослужінні в Рованцях

9 серпня 2020 р. Церква Великомученика і цілителя Пантелеймона в с. Рованці Луцького районного деканату. Світлина інформаційної служби єпархії

У громаді Великомученика і цілителя Пантелеймона цього села Луцького районного деканату митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив відправу з нагоди 120-річчя храму, 125-річчя освячення храмової ікони та 25-річчя служіння настоятелем на парафії протоієрея Сергія Коця.

У проповіді владика зазначив, що храм – це не просто споруда, а місце, де ми прославляємо Бога. Ісус Христос втілився в людську природу, це і є її освячення. Згадаймо Богородицю, Яку Бог прославив як «чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів». Наше тіло – це живий храм, наповнений благодаттю Святого Духа. Про нього маємо турбуватися. Турбуватись про себе ми повинні майже від народження, опісля – і про ближнього: навчитися любити себе, а тоді й ближнього, і Батьківщину. Владика нагадав, що завжди треба вірити, жити з вірою.

Разом із високопреосвященним молилися: ківерецький декан протоієрей Іван Семенюк, о. Сергій, інше духовенство Луцького районного і Ківерецького благочинь.

Після літургії душпастирі відслужили заупокійну літію на могилі колишнього настоятеля священника Петра Огибовського.

Церковними відзнаками архієрей нагородив жертводавців, інших парафіян.

Цегляний Божий дім у Рованцях збудовано 1900 р., раніше були дерев'яні, що, як оповідають, згоряли від блискавки. Із даних, що є у розпорядженні краєзнавців, перший храм Великомученика Пантелеймона стояв на Церковній гірці, що в центрі Гнідавського передмістя (вул. Потебні). Дата будівництва невідома (за віднайденими деталями – ймовірно, XII–XIII ст.). Окремо розміщувалася дзвіниця із п’ятьма дзвонами: три з них виготовлено 1651 р., четвертий – найбільший (вагою 7 пудів 29 фунтів), п’ятий – найменший із зображенням цілителя Пантелеймона. Два останніх (1876 і 1888 рр. виготовлення) розплавилися при пожежі. Жоден із них не зберігся: від них залишився лише кусок, який вмуровано в нову церкву над входом.

Для цегляного Божого дому дзвони замовляли в Подільській губернії. Чотири виготовив ливарник Юлій Островський. Сучасна дзвіниця, як і попередня, налічує п’ять дзвонів. Найбільший (1,5 тонни) має ікону Ісуса Христа «Любляче серце» та написи латиною.

У храмі є чудотворний образ святого Пантелеймона. Як свідчить напис на ньому, виготовлено й освячено його в 1895 році на горі Афон (у Греції), де зберігаються нетлінні мощі великомученика. За більш ніж століття біля ікони відбулося чимало зцілень, і сьогодні за молитвами біля неї Господь творить дива. «Я особисто неодноразово був свідком чудотворних зцілень», – пригадує настоятель.

10 серпня 2020 р. Інші новини за рубриками: Луцький районний деканат, Протоієрей Сергій Коць, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери