Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКамерному хорові «Оранта» – 30 років (оновлено)
Новини

Камерному хорові «Оранта» – 30 років (оновлено)

Такий ювілей відзначає архієрейський хор Свято-Троїцького кафедрального собору на Воздвиження чесного хреста Господнього.

Тридцять літ тому в Луцькій Хрестовоздвиженській церкві УАПЦ відновили служіння українською мовою (храм був осередком українства в 1919–1945 рр., із 1957-го будівля використовувалась як планетарій). Це й день народження хору «Оранта»: уперше він зазвучав 27 вересня 1990 р., на престольне свято громади.

Створено його за почином Олександра Головерси, викладача Луцького педучилища, у 1990 р. Метою було сформувати високопрофесійний колектив. Добре знаючи музикантів, Олександр Йосипович запропонував викладачеві Луцького музучилища, випускникові Київської консерваторії ім. П. Чайковського Василеві Мойсіюку очолити його. Від самого початку хор співав українською мовою: ноти шукали як в Україні, так і за кордоном. Деякі матеріали вдалося віднайти на місці, зокрема, «Літургію» М.Тележинського.

Колектив поповнював репертуар творами і для концертного виконання. Уперше поза храмом виступ відбувся того ж року на концерті, присвяченому відродженню Волинського крайового братства Андрія Первозваного.

Знаменною подією був конкурс церковних хорів УАПЦ у Львові в 1991 р.: лучани отримали гран-прі. Значима подія для хору – участь у 1993 р. в інтронізації Патріарха УПЦ КП Володимира (Романюка). У червні 1991-го хор співав панахиду і вперше виконав гімн «Ще не вмерла Україна» у Берестечку на відкритті пам’ятника загиблим козакам. А в Яблочинському православному чоловічому монастирі Святого Онуфрія в Польщі співали літургію українською.

У 1993 р. колектив удостоєний звання лауреата обласної літературно-мистецької премії ім. А. Кримського. Тоді ж одержав назву «Оранта».

Хор має великий репертуар релігійної та світської музики, є першим виконавцем багатьох творів Віктора Тиможинського. Показник діяльності колективу, його високої виконавської майстерності – здобутки на престижних конкурсах та фестивалях у нас і за кордоном, ряд компакт-дисків, друкованих видань.

На час створення колектив налічував шістнадцять виконавців, тепер їх двадцять чотири, троє із них співають тут майже тридцять років. Керівник «Оранти» – заслужений діяч мистецтв України Василь Мойсіюк.

На завершення святкового Богослужіння 27 вересня староста собору протоієрей Володимир Подолець вручив Василеві Васильовичу архієрейську благословенну грамоту. Цією відзнакою митрополит Луцький і Волинський Михаїл вшановує весь хоровий колектив, дякуючи за багаторічне старанне служіння Богові, церкві та Батьківщині.

29 вересня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери