Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини4 грудня – Введення
Новини

4 грудня – Введення

Цього дня – Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії (одне з дванадесятих свят).

Торжество встановлено на честь приведення Діви в Єрусалимський храм для присвячення Її Богові: коли Марії виповнилося три роки, її батьки Йоаким і Анна вирішили виконати таку свою обітницю.

За переданням, у Божому домі Вона виховувалась у середовищі благочестивих дів, старанно читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася та росла з любов'ю до Господа. У Новому ж Завіті про це нічого не сказано, про юні роки Пресвятої Богородиці оповідає лише апокриф ІІ ст.

Церква з давніх часів установила відзначати цю подію як торжество. Та в православному календарі свято з’явилося пізніше за інші. Науковці пов’язували це, ймовірно, з будівництвом у 543 р. імператором Юстиніаном нового храму на честь Богородиці в Єрусалимі. Спочатку Введення відзначали без особливої урочистості, та його значимість зросла у VIII ст. У працях святителів Тарасія і Германа Константинопольських зустрічається назва «світле і преславне торжество». Дванадесятим свято стало, починаючи із XIV ст.

Значимим цього дня є читання з апостольських послань. Зокрема, у Посланні Павла до євреїв оповідається про скинію заповіту, в якій Мойсей розмовляв із Богом. Ця скинія була прообразом Богородиці.

Із Введення розпочинається підготовка до Різдва Христового: у церквах співатимуть різдвяний піснеспів «Христос народжується – славте, Христос з небес – зустрічайте», звучатимуть колядки.

Храмове свято відзначають громади в Луцьку (вул. Конякіна, 25-В) та с. Печихвости Горохівського деканату, а парафія Різдва Пресвятої Богородиці в Рожищі – 25-річчя освячення Божого дому.

Усі події 4 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

30 листопада 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери