Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАрхієрей на урочистостях у Ковелі
Новини

Архієрей на урочистостях у Ковелі

7 квітня 2021 р. Собор Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ковелі. Світлина інформаційної служби єпархії Митрополит Луцький і Волинський Михаїл побував у Ковелі з нагоди 30-ліття відновлення храму та престольного празника й очолив Божественну літургію.

Архієрея привітали вихованці парафіяльної недільної школи. З високопреосвященним молилися: старший декан благочиння протоієрей Іван Бонис, настоятель протоієрей Василь Мичко, інше духовенство Ковельського та Старовижівського деканатів, а також міський голова Ігор Чайка, голова райдержадміністрації Ольга Черен, голова райради В’ячеслав Шворак.

Владика нагородив орденом «За церковні заслуги»о. Василя, матінку Марію Левочко, іншими церковними відзнаками – парафіян, які активно відбудовували церкву. Опісля духовенство відвідало могилу попереднього настоятеля – священника Петра Левочка.

У слові архіпастир привітав присутніх зі святом та зазначив, що сьогодні Благовіщення ми відчуваємо з особливим трепетом. Для нас це добра звістка про народження Ісуса Христа, окрім того – вшанування жінки-матері. У Старому Заповіті жінка була здебільшого приниженою, особливо якщо не народжувала. Сам дар життя приноситься через жінку. Сьогодні поширюються західні ідеї про «шлюб» чоловіка з чоловіком чи жінки із жінкою. Але християни знають, що сім'я – це союз чоловіка з жінкою. І головним у цих стосунках є поняття любові. Без любові неможливо мати добрі стосунки людини з людиною і людини з Богом. Бо через велику любов Бог і створив цей світ, через велику любов Бог створив і людину.

Свято Благовіщення, наголосив високопреосвященний, – це свято радості, надії, натхнення: жити, радіти і бути щасливими, жити і народжувати людей. На завершення владика побажав, аби Господь благословив кожного, хто ще не одружений, – одружитися, а хто ще не народив, – народити.

Протягом сотень літ Благовіщенська церква в Ковелі боролася за звання головного храму міста, була закрита і перебудована кілька разів.

Історія цього Божого дому починається за князів Сангушків, коштом яких зведена, ймовірно, в 1505 р. Першою згадкою про храм є грамота 1549 р. про передачу його королевою Боною під опіку священникові Михайлу.

В 1829 р. до нього приєднано Хрестовоздвиженську церкву. Поруч, за 100 метрів, був Воскресенський собор. Порівняно з ним церква Благовіщення Пресвятої Богородиці мала набагато бідніший вигляд. Але 1848 р. Воскресенський собор повністю знищила пожежа. Головною православною святинею міста стає Благовіщенський храм.

Згодом Хрестовоздвиженська церква змогла отримати власний прихід, що дозволило відібрати землі у Благовіщенки. Храм почав поступово занепадати. Після того як 1877 р. відновили Воскресенський собор, тут стали припинятися богослужіння, і врешті його вирішили закрити. У 1903 р. храм знов освячено і відкрито. 1928 р. сюди прибув з еміграції єпископ Ігор (Губа), правили українською мовою.

У 1961 р. храм закрили і створили краєзнавчий музей, потім спортивний комплекс. Але 1991 р. створено релігійну громаду, Божий дім знову став діючим. У 1992–2005 рр. настоятелем був священник Петро Левочко (тоді йшла боротьба за утвердження Київського патріархату). В 2005 р. настоятелем став протоієрей Василь Мичко, відбулося святкування 500-ліття Благовіщенського собору. Наступні події: 2006 р. – повернуто хреста із центрального купола старого храму; 2008 р. – віднайдено фундамент вівтарної частини давньої церкви; 2010 р. – оновлений собор освячено; 2012 р. – віднайдено ікони євангелістів Йоана, Луки, Марка (1912 р.); 2011–2014 рр. – виготовлено і встановлено новий іконостас; 2015 р. – святкування 510-ліття святині; 2017–2019 рр. – перекриття собору.

8 квітня 2021 р. Інші новини за рубриками: Ковельський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Василь Мичко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери