Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВоїн-іконописець став дияконом
Новини

Воїн-іконописець став дияконом

11 квітня 2021 р. Диякон Руслан Кашаюк. Світлина з сайта volynpost.com

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звершив дияконську хіротонію над студентом Волинської православної богословської академії, учасником АТО Русланом Кашаюком. Висвята відбулася за Божественною літургією в кафедральному соборі Святої Трійці в четверту неділю Великого посту.

У 2012–2014 рр. він був послушником у монастирі в Криму. Коли почався Майдан, отримав перше поранення. З початком бойових дій на Сході пішов служити на передову в батальйоні «Айдар», зазнав контузії. У м. Щастя на Луганщині побудував капличку, в інших населених пунктах Сходу відновлював пошкоджені храми.

До школи іконопису Руслан потрапив за оголошенням у фейсбуці. Волонтери допомогли із влаштуванням у Києві. Нині займається іконописанням та іншим образотворчим мистецтвом. Завдяки цій «духовній арт-терапії» йому повернулася мова, яку було втратив.

Колишній військовик організовує благодійні виставки в Україні й Західній Європі. Одна з них – «З вірою до перемоги» – проходила у 2017 р. в приміщенні Верховної Ради. У 2019 р. у ВНУ ім. Лесі Українки відбулася презентація портретів учасників батальйону «Айдар», у лютому 2021-го у ВПБА – експозиція портретів загиблих воїнів батальйону. Імпрезу до Дня добровольця (картини в унікальній техніці – малюнок на склі) влаштували і в луцькому ТРЦ «Порт-Ciті».

У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, що в селищі Клевань, Руслан допомагав реабілітуватися людям з інвалідністю: малювали разом ікони. Навчав онкохворого солдата танкового батальйону «Звіробій» Володимира Бабія, який лікувався в Луцьку, техніки іконопису.

Митець продає свої роботи на благодійних аукціонах, виторг віддає найбільш потребуючим. Аби врятувати недужого побратима Андрія Луцика, продавав картини, виручені кошти передав хворому. Руслан вірить, що мистецьким шляхом його веде Господь: «Люди відвертаються від Бога, а Він завжди з нами. Я знаю точно, що Він мене береже. До цього я з рису, гречки ікони робив. Зараз росту, розвиваюся, бо далі Бог веде».

13 квітня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери