Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМитрополиту Михаїлові – 55
Новини

Митрополиту Михаїлові – 55

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл з нагоди свого ювілею очолив Божественну літургію та подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці.

Народився архіпастир 9 травня, але оскільки духовенство 8-го й 9-го брало участь у поминальних заходах до Дня пам’яті та примирення, святкування провели 11 травня.

За Богослужінням із високопреосвященним правили:архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, архієпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, декани, намісники монастирів, інше духовенство єпархії. У спільній молитві взяли участь військові капелани, намісниці монастирів нашого краю, викладачі та вихованці ВПБА, миряни. Співав архієрейський хор «Оранта».

Від священнослужителів та всіх вірних єпархії вітальне слово промовив канцлер:

«Ваше високопреосвященство! Дорогий наш владико!

В цей благословенний пасхальний час з нагоди 55-річного ювілею Вас щиро вітає духовенство Волинської єпархії Православної церкви України. У такі ювілейні дати зазвичай на мить оглядаються назад, роблять певні висновки з прожитого та досягнутого і планують щось на майбутнє.

Владика Михаїл свій життєвий шлях розпочав на історичній Волині, неподалік Почаєва. Там пройшло його дитинство і шкільні роки. Духовну освіту здобув у православних богословських школах Санкт-Петербурга і Києва. При постригу в чернецтво йому надано ім’я Михаїл – на честь святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Руси.

Перші ступені священства наш владика отримав із рук митрополита Луцького і Волинського Якова. Своє служіння Богові й народу розпочав у Свято-Троїцькому на честь князя Данила Галицького духовному центрі м. Тернополя, а також у відродженому Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі м. Києва. У 2000 році покликаний до найвищого служіння у Церкві Христовій, прийнявши єпископський сан.

У новітній період, із часу відродження Української Церкви на Волині, наша єпархія зробила великий поступ вперед, її очолювали декілька архіпастирів. Серед них – Ваші попередники, нині блаженної пам’яті митрополит Іоан (Боднарчук), який на початку 90-х років благословив початок відродження УАПЦ в Україні, та митрополит Яків (Панчук), який був одним із основоположників створення Київського патріархату як Помісної церкви.

Однак найбільшого розквіту, розбудови і духовного піднесення Волинська єпархія зазнала в останні два десятиліття. Нещодавно ми, владико, святкували Ваш 20-літній ювілей служіння у єпископському сані, з яких ось уже 17 років Ви звершуєте архіпастирське служіння на древній Волинській кафедрі. На наших очах триває відродження волинського чернецтва і розбудова монастирів. За Вашого сприяння Волинська духовна семінарія, яка цього року святкує своє 225-ліття, вперше отримала статус Богословської академії. Вашими стараннями наша духовна школа докорінно покращила свою матеріальну базу, науковий та виховний рівень. Майже всі випускники отримують із Ваших рук духовний сан і благословення на священниче служіння.

Особливу увагу, владико, Ви приділяєте церковній дисципліні та освітньому рівню нашого духовенства, 90 відсотків з яких мають вищу богословську освіту. Триває реконструкція та благоустрій соборної площі, території Свято-Троїцького кафедрального собору, а також приміщення духовної консисторії.

У складний для нашої держави час Ви надихнули і благословили багатьох наших священників на капеланське служіння серед українських воїнів.

Підписано ряд угод про співпрацю між консисторією і різними державними, навчальними та медичними установами. При духовній консисторії функціонують засновані Вами структурні підрозділи, які забезпечують належний розвиток церковного життя нашого краю.

За час Вашого управління єпархією кількість українських парафій збільшилась майже на 150. Вами особисто на Волині освячено 111 нових храмів, засновано нові монастирі.

Ми дякуємо Вам за Вашу жертовну працю, щирі молитви, за мудрі життєві поради та ревне служіння Церкві Христовій.

Бажаємо, щоб Всемогутній Господь і надалі кріпив Ваші духовні й тілесні сили, допомагав долати всілякі труднощі та життєві випробування, благословляв здійснення Ваших задумів для розбудови єпархії та нашої Української православної церкви.

Тож, дорогий владико, в цей ювілейний для Вас день народження прийміть від нас, духовенства і чернецтва Волинської єпархії, в знак глибокої вдячності, пошани і великої християнської любові цю святу панагію і хрест як ознаки гідності Вашого єпископського сану, а також низький уклін та щиросердечне побажання многих і благословенних літ життя».

Військові капелани єпархії привітали митрополита з ювілеєм та вручили йому портрет, написаний ветераном батальйону «Айдар» й іконописцем дияконом Русланом Кашаюком.

Чергові церковні відзнаки отримало достойне духовенство за пастирські труди.

11 травня 2021 р. Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери