Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення9 жовтня – апостола і євангеліста Йоана Богослова
Новини

9 жовтня – апостола і євангеліста Йоана Богослова

Апостол і євангеліст Йоан Богослов Як повідомляє єпархіальний календар, престольні свята відзначатимуть церкви в селах Будище, Озерне, Стеблі Ковельського районного деканату, Губин, Старостав, Уманці Горохівського, Сильно Цуманського (Ківерецький р-н), Сьомаки Луцького районного та Уляники Рожищанського благочиння. П’ять років тому (2012) засновано храм Апостола і євангеліста в селі Будище Ковельського районного деканату.

Йоан Богослов був сином Зеведея і Саломії – дочки святого Йосифа Обручника. Одночасно зі своїм братом Яковом був покликаний Ісусом Христом у число Своїх учеників на Генісаретському озері. Залишивши батька, обоє братів послідували за Господом.

Йоан був улюбленим учнем Христа. Спаситель любив його за жертовність і чистоту. Після свого покликання не розлучався з Господом і був одним із трьох учеників, яких Він наблизив до Себе. Цей апостол був присутнім при воскресінні дочки Яїра та свідком преображення на Фаворі. Під час Тайної Вечері він був поряд із Господом і за знаком Петра, прихилившись до грудей Спасителя, запитав, хто видасть Його. Апостол слідував за Христом, коли Його, зв’язаного, вели з Гефсиманського саду на суд беззаконних первосвящеників, знаходився в архієрейському дворі при допитах свого Божественного Вчителя і невідступно слідував за Ним по хресному шляху. Біля підніжжя хреста він плакав разом із Божою Матір’ю і почув звернені до Неї слова Розіп’ятого: «Жоно, це син Твій» і до нього: «Це Мати твоя» (Ін. 19:26, 27). З того часу апостол, як люблячий син, піклувався про Діву Марію і служив до Її успіння, нікуди не відлучаючись із Єрусалима.

Апостол Йоан, за жеребом, вирушив до Ефеса та інших міст для проповіді Євангелія, взявши свого ученика Прохора. Вирушили в подорож на кораблі, та він потонув під час сильної бурі. Всі подорожуючі були викинуті на сушу, тільки апостол залишився в морській глибині. Прохор гірко ридав, утративши духовного отця, і пішов до міста сам. На чотирнадцятий день шляху він стояв на березі моря і побачив, що хвиля викинула на берег людину. Підійшовши, упізнав Йоана Богослова. Учитель та ученик вирушили до Ефеса, де апостол проповідував язичникам.

Його проповідь супроводжувалась численними і великими чудесами, так що вірних збільшувалося щодня. У цей час почалося гоніння на християн імператора Нерона. Апостола відвели на суд у Рим. За сповідання віри в Ісуса Христа його було засуджено на смерть, але Господь зберіг Свого обранця. Йоан випив подану йому чашу зі смертельною отрутою і залишився живим, потім вийшов неушкодженим із котла з киплячою оливою. Після цього його було заслано на острів Патмос, де прожив багато років.

Одного разу він пішов зі своїм учнем на пустельну гору, де наклав на себе триденний піст. Під час молитви апостола гора захиталася, загриміло. Прохор зі страху впав на землю. Апостол Йоан підняв його і наказав записати все те, що говоритиме йому. Так приблизно 67 року було написано Книгу Одкровення (Апокаліпсис), у якій подано тайни долі Церкви і кінця світу.

Після тривалого заслання Йоан одержав свободу і повернувся до Ефеса. Тут він приблизно в 95 р. написав Євангеліє. Церква назвала його апостолом любові, оскільки постійно закликав любити Бога і ближніх. За переданням, коли настав час відходу до Всевишнього, він пішов за місто із сімома учениками і звелів приготувати для себе хрестоподібну могилу, куди ліг і сказав, щоб засипали його. Вони закрили його лице платом і з плачем засипали могилу. Дізнавшись про це, інші ученики прийшли і розкопали могилу, але нікого в ній не знайшли.

Святий упокоївся, маючи більше ста років. Після себе він залишив таку спадщину: Євангеліє, три Соборних послання й Апокаліпсис. Церква називає апостола Йоана Богословом – за висоту богословської думки його творінь та як великого тайнознавця.

5 жовтня 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери