Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 13 жовтня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 13 жовтня

Cвятитель Михаїл, перший митрополит Київський Цього дня Православна Церква вшановує святителя Михаїла, першого митрополита Київського і всієї Русі, який також є небесним покровителем керуючого нашою єпархією митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Згадується святий у «Літописі руському». Він, родом із Сирії, очолював Київську митрополію Вселенського Патріархату в 988–992 роках. У цьому сані прибув до нашої столиці разом із кількома єпископами.

У 990 році владика Михаїл разом з усіма архієреями відбув до Новгорода і там ревно проповідував Християнство. Коли справа почала приносити плоди, повернувся до Києва.

Наступного року відправився до Ростова, де також навернув до Господа багато народу, висвятив чимало пресвітерів, утвердив церковне богослужіння, заклав церкву на честь Успіння Богородиці.

Заслугами цього угодника є: хрещення киян, проповідування, заснування шкіл, побудова перших храмів на Русі, а також заснування Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Особливою рисою святителя було благочестя, за що був шанований князем і боярами.

Уся діяльність першого київського митрополита схожа на апостольську. Він проповідував Євангеліє та відкривав у великих містах єпископські кафедри. Святитель Михаїл благословив князя Володимира на спорудження першої на Русі кам’яної церкви – на честь Успіння Пресвятої Богородиці (званої Десятинною, бо споруджувалася за десятину князя й інших киян), проте не дожив до завершення будівництва.

Упокоївся святий Михаїл 992 року, похований у Києві. Коли звели Десятинну церкву, його мощі перебували в ній, а згодом – у Ближніх (Антонієвих) печерах та в Успенській церкві Києво-Печерської лаври. Під час Другої світової війни собор було підірвано і мощі втрачено назавжди.

Усі інші події цього дня (13 жовтня) згідно з єпархіальним календарем – ось тут.

10 жовтня 2018 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери