Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення7 липня – Різдво Йоана Хрестителя
Новини

7 липня – Різдво Йоана Хрестителя

Різдво Йоана Хрестителя З нагоди свята у храмах єпархії відбудуться урочисті Богослужіння.

Як повідомляє єпархіальний календар, престольний празник цього дня мають громади в Луцьку, Ковелі, Цумані, селах Лище Луцького районного благочиння, Бахів Ковельського районного, Нові Червища Камінь-Каширського. Цього дня 15 років тому освячено церкву Різдва Йоана Хрестителя у Лищі.

Про народження Івана Предтечі можна дізнатися із Євангелія від Луки. Його батьком був священник Захарія, матір’ю – праведна Єлизавета (родичка Діви Марії).

Вони були вже старі й не мали потомства. Одного разу Захарія здійснював богослужіння в Єрусалимському храмі й побачив архангела Гавриїла, що стояв праворуч кадильного жертівника. Той звістив, що у Захарії народиться син, який буде провісником очікуваного ­Старозавітною Церквою Спасителя – Месії.

Свята Єлизавета зачала, і, боячись глузування з такої пізньої вагітності, тримала це в таємниці, поки її не відвідала Діва Марія. Євангеліст оповідає і про благовіщення Пресвятої Богородиці. Вона дізналася з уст ангела про вагітність Єлизавети й пустилася в дорогу, щоби відвідати родичку. Так «таємницю» Єлизавети було викрито.

З милості Божої народжений уникнув смерті серед тисяч немовлят у Віфлеємі й околицях. Виріс у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям – постом і молитвою. Він носив грубий одяг, прихоплений шкіряним поясом, і харчувався диким медом та сушеною сараною. Залишився пустинножителем доти, доки Господь не призвав його в тридцятирічному віці до проповіді єврейському народові.

Коли Іван вийшов на проповідь, то почав хрестити людей водою (звідси ім’я Хреститель), готуючи їх до духовного хрещення. Це був добре відомий у юдеїв обряд, що вказував на потребу внутрішнього очищення, але надзвичайна слава про нового пророка настала, вочевидь, унаслідок особливих казань і способу життя. Разом з усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, Якого Іван охрестив у воді.

Продовжуючи своє служіння Богу, він безстрашно викривав гріхи не тільки простолюду, але й найзнатніших осіб, за що цар Ірод укинув його до темниці. На день народження Ірода Соломія, дочка Іродіади, попросила в подарунок за свій танець відрубану голову пророка. Так мученицьки скінчилося життя великого Божого угодника.

Він є останнім із пророків Старого Завіту та першим – Нового.

5 липня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери