Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення23 жовтня – Собор волинських святих
Новини

23 жовтня – Собор волинських святих

Собор волинських святих Цього дня ми особливо вшановуємо праведників нашого краю, а домовий храм Волинської православної богословської академії відзначає престольний празник.

Слово «Собор» у цьому випадку означає «загальна кількість; усі разом». Серед прославлених, житія котрих стосуються Волині: рівноапостольні Кирило і Мефодій, учителі слов’янські (їхня єпархія сягала по річку Стир); великі княгиня Ольга і князь Володимир (народжений, імовірно, поблизу Володимира-Волинського); Микола Святоша, князь Луцький; Нестор Літописець, який був у нашому краї та вніс Волинський літопис до Літопису руського; преподобний Амфілохій Почаївський; мученик Данило Братковський та інші – усього понад тридцять.

Але це далеко не всі волинські праведники, а лише ті, котрих Церква знає поіменно. Усі ж подвижники Благочестя нашої землі відомі тільки Всевишньому. До цього сонму ввійшли люди різних суспільних верств, які своїм служінням особливо догодили Богові: князі, селяни, освічені, неписьменні, монахи, прості миряни… Список цей не закритий, і наші сучасники можуть потрапити до нього.

У волинському духовному виші цього дня – актовий день. Для студентів ВПБА волинські угодники не тільки небесні покровителі їхньої альма-матер, а й особисті наставники. Адже знайти «свого» святого, наслідувати його життя і, за потреби, просити про допомогу – ​одна з перших порад майбутнім душпастирям.

Собор волинських святих цього дня відзначається з 1881 року: тоді було 50-ліття повернення Почаївської лаври в лоно Православ’я (раніше числилась інша дата цього торжества).

Усі події 23 жовтня за єпархіальним календарем – ось тут.
19 жовтня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери