Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіСобор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних
Статті

Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

Вадим СТОЛЯРЧУК Архістратиг Михаїл

Святе Письмо об’являє нам, що Господь Бог сотворив невидимий світ – Небо, а в ньому – багато ангелів. Щоб вони служили Йому, охороняли людей від усякого зла. Ангели – найдосконаліші створіння, які мають розум і вільну волю. Вони люблять людей і охороняють їх. Кожна людина має свого ангела-охоронця, який з Божої волі супроводжує її все життя.

Спершу ангели були добрі та святі. Та згодом один з них, Денниця (сатана), повстав проти Господа, бо захотів бути таким, як Сам Бог. За його лихим прикладом пішло багато інших. Ті, хто залишився вірним Богу, на чолі з Архістратигом Михаїлом піднялися на боротьбу проти ангелів зла. Господь покарав злих духів за гріх бунту й непослуху вічною карою в пеклі.

Часто чуємо неначе два голоси, що промовляють до нашої душі. Один голос заохочує нас до добра, нагадує Божі Заповіді. Другий нашіптує, щоб ми знехтували їх та намовляє до зла. Отож, борімось, не даваймо спокусити себе злому духові, просімо помочі в ангела-охоронителя.

Через свою гордість ангел Денниця втратив Небо. Не будьмо гордими і ми. Нам здається, що ми не страждаємо на цю згубну пристрасть. Але гордість пізнається через справи, як дерево за плодами. Не можемо стерпіти найменшої образи, докору, зауваження. Ми дуже легко гніваємось. А це означає, що ми смиренні тільки на словах. Часто ображаємось, нарікаємо, обурюємось. Нам здається, що нас не розуміють і незаслужено принижують. Це говорить у нас гординя. Ми любимо повчати, втручатися в чужі справи, вважаючи себе розумнішими за інших. Через гордість своїй нікому не хочемо підкоритися, завжди свою думку вважаємо правильною. Отож, усі ми хворі на недугу гордості, яка може забрати в нас Небо.

Пам’ятаймо: все добре, що може бути в нас, – не наше, а Боже! І в день святого Архістратига Михаїла та інших безтілесних сил небесних звернімось до них за поміччю. Хай вони допоможуть нам не зійти зі світлої дороги, побороти власну гординю. Хай випросять у Господа нам щирої віри і любові нелицемірної. Постійно молімося до них: «Усі небесні сили, святі ангели й архангели, моліть Бога за нас грішних».

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 11 (36)

8 листопада 2023 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери