Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Луцьку вшанували волинського святого
Новини

У Луцьку вшанували волинського святого

Ікона мученика Данила Братковського. Світлина з сайта Рrostir.museum У день пам’яті мученика Данила Братковського, страстотерпця волинського, в обласному центрі відбулися Богослужіння.

Намісник Братського Хрестовоздвиженського монастиря ієромонах Никодим (Смілий) відправив Літургію в замку Любарта на руїнах собору Йоана Богослова. Душпастир, який долучився до збору матеріалів для прославлення Данила Братковського, у проповіді нагадав основні віхи життя святого.

Відтак із замку, в тюрмі якого він був ув’язнений, урочиста хода рушила на колишню площу Ринок, де стратили мученика. Тут, біля меморіального знака страстотерпцю, відбувся пам’ятний захід. До присутніх, серед яких були й нащадки Братковського, які нині живуть у Голландії, з натхненними словами звернулися голова Луцького Хрестовоздвиженського братства (відродженого) Андрій Бондарчук, директор Художнього музею Зоя Навроцька (ці інституції завжди беруть активну участь у вшануванні Братковського).

Потому всі рушили до крипти, що під братським храмом Воздвиження хреста Господнього, – місця збереження останків угодника. Духовенство відслужило йому молебень. До речі, того дня на двох Літургіях у цьому Божому домі вперше звучав тропар новопрославленому.

Насамкінець, як заповідав св. Данило, відбулося частування тих, хто спом’янув сьогодні його.

Д. Братковський був українським православним шляхтичем, який рішуче протистояв полонізації й окатоличуванню України. У 1702 році схоплений польськими вояками на Фастівщині та перевезений до Луцька. Тут після катувань поляки стратили його. Перед смертю закликав своїх дітей (що можна розцінювати як духовний заповіт усім нащадкам) міцно триматися православної віри. У 2013 році Українська Православна Церква Київського Патріархату канонізувала Братковського як місцевошанованого мученика.

27 листопада 2017 р.
Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів, Луцький міський деканат, Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери