Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини28 липня – рівноапостольного Володимира
Новини

28 липня – рівноапостольного Володимира

Цього дня, у День хрещення Київської Русі-України, вшановуємо рівноапостольного великого князя Володимира (960–1015 рр.), а три парафії нашої єпархії відзначають престольний празник.

Князь Володимир (у хрещенні Василь) був обрусілим варягом, тобто скандинавом, із династії Рюриковичів. Його мати, князівська ключниця Малуша, походила з київської знаті.

У 988 році князь ухвалив рішення визнати християнство візантійського обряду державною релігією. (Щоправда, Західна Волинь, Закарпаття були охрещені раніше, не входячи ще до Київської Русі.) Це т. зв. друге, або Володимирове хрещення; першим же вважається хрещення за київського князя св. Аскольда з династії Києвичів, після якого сталося повернення язичництва.

Велике хрещення киян за Володимира провели в річці Почайні (можливо, стариці чи протоці Дніпра; нині каскад озер Опечень і струмок). Місце обрали, мабуть, тому, що доти тут проводили особливі язичницькі дійства. У цьому велика особливість згадуваної події: масове хрещення у водоймах православні тоді вже давно не практикували. Того ж року, дещо раніше, Володимир – за найбільш відомою версією, що поділяється не всіма істориками, – був охрещений у Корсуні (Херсонесі, тепер частина Севастополя).

Після хрещення Володимир закладав школи, будував храми – спершу в Києві, а згодом і в інших містах. Наприклад, на зведення Десятинної церкви – першого кам’яного християнського храму в нашій державі – виділив десяту частину своїх прибутків. Вона не збереглася до наших днів: зруйнована монголо-татарами в XIIІ столітті та марксистами – у ХХ.

Єдиним храмом Києва, який лишився з тої пори, є Софійський собор. За новітніми дослідженнями, початок будівництва припадає на 1011 рік, а завершив спорудження син Володимира благовірний князь Ярослав Мудрий. Софія стала центром Київської митрополії (у складі Вселенського патріархату), звідки світло християнства поширювалося всією Руською державою.

Великий князь Володимир приєднав до Київської Русі Волинь і Галичину (ймовірно, місто Ладомир перейменував на Володимир).

Храмовий празник святкують парафії в Луцьку, Ковелі, с. Тарасове Луцького районного деканату.

Усі події 28 липня за єпархіальним календарем – ось тут.

26 липня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери