Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ храмах єпархії звершують Оливоосвячення (Соборування)
Новини

У храмах єпархії звершують Оливоосвячення (Соборування)

Це таїнство традиційно проводять для багатьох вірних одночасно протягом Великого посту й на Страсному тижні.

Зокрема, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці Соборування правитимуть у перші три дні Страсної седмиці: 18–20 квітня, у Великі понеділок, вівторок і середу. Початок о 17.00. Для прийняття таїнства необхідно приступити до Сповіді, Причастя (можна напередодні або за кілька днів перед тим) та записатися в свічниці безпосередньо перед Оливоосвяченням.

Соборування – одне з семи таїнств Церкви, у якому при помазанні хворого спеціально освяченою оливою прикликається благодать Божа, що зціляє його душевні й тілесні недуги. Богослужіння має таку назву, бо в ідеалі його звершує собор із семи священників. Під час відправи вони сім разів помазують чоло, ніздрі, щоки, уста, груди й кисті рук. У храмі таїнство, зазвичай, здійснюється для багатьох людей; важкохворих священники соборують удома чи в лікарні.

Для уздоровлення недостатньо просто взяти участь у таїнстві. Тут важливі віра й покаяння. Зцілення – дар Всеблагого Бога, а не результат якихось зовнішніх дій.

Загальне соборування прийшло до нас із Грецької Церкви. У XVII ст. цей чин відправлявся у Великий четвер та Велику суботу. Вірян помазували не сім разів, а тільки один – наприкінці чину.

11 квітня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери