Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини4 грудня – Введення
Новини

4 грудня – Введення

Це одне з дванадесятих свят – Введення у храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Його встановлено на честь приведення Богоматері в Єрусалимський храм для посвячення Господу. Коли Діві Марії виповнилося три роки, її родителі Йоаким і Анна вирішили виконати свою обітницю перед Богом. У супроводі батьків, родичів, ровесниць із Назарета, із запаленими свічками в руках і співаючи псалми, Богоотроковицю Марію повели до святині.

Земне життя Пресвятої є таємницею. Сокровенним було і Її життя в Єрусалимському храмі. За Переданням відомо, що там вона виховувалася серед благочестивих дів, старанно читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася та росла в любові до Бога.

Церква з давніх часів установила урочисто святкувати цю подію, хоча в Євангелії про це нічого не сказано. Про юні роки Богородиці оповідає апокриф ІІ ст. (Протоєвангеліє Якова).

У православному календарі свято з’явилося пізніше за інші. Деякі дослідники пов’язували це з будівництвом у 543 р. імператором Юстиніаном нового храму на честь Богородиці в Єрусалимі. Спочатку відзначали без особливої урочистості, та його значимість зросла у VIII ст. А в працях святителів Тарасія і Германа Константинопольських зустрічається вже таке означення: «світле і преславне торжество». До дванадесятих Введення віднесли тільки після XIV ст.

Для цього дня передбачено особливе читання з апостольських писань. Зокрема, у Посланні Павла до євреїв розповідається, як була побудована скинія заповіту, в якій Мойсей розмовляв із Богом. Ця скинія була прообразом Діви Марії.

Саме із Введення в храм Пресвятої Богородиці розпочинається підготовка до Різдва Христового: у храмах співають колядки, а на святкових відправах – різдвяний піснеспів «Христос народжується – славте, Христос із небес – зустрічайте».

Храмовий празник відзначають громадив с. Печихвости Горохівського деканату і Луцьку (вул. Конякіна, 25-В).

Цього дня річниці висвяти: 10-ліття – протоієрея Василя Лозовицького, клірика парафії Святителя Феодосія Чернігівського в Луцьку, 20-ліття – протоієрея Євгена Рудя, настоятеля парафії Архістратига Михаїла в с. Мирне Горохівського деканату.

Усі події 4 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

2 грудня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери