Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМрія дружини священника – професійний хор
Новини

Мрія дружини священника – професійний хор

Ірина Веретка-Казмірчук успішно здійснює своє давнє бажання – створити особливий творчий колектив. Камерний хор «Альденте» вже зворушує слухачів.

Здобувши дві вищі освіти, маючи понад 20 років досвіду регента церковних хорів, викладаючи в загальноосвітній школі предмети «Мистецтво» і «Музичне мистецтво», вона відчула потребу заснувати власний проєкт.

«Планувала, що це буде міжконфесійний хор. Так і сталося. Я не запитую у своїх хористів, якого вони віросповідання та й чи віруючі взагалі. Хоча про Бога ми співаємо і говоримо на репетиціях. Наші концерти благодійні. Хочу виховувати молодь у патріотичному дусі», – розповідає матінка Ірина. Колектив сформувала з молодих талантів, які так само, як вона, залюблені в музику. Частина з них – її вихованці.

Пів року тому почалися репетиції на базі Інституту мистецтв ВНУ в Луцьку. А перший концерт відбувся 9 листопада 2022 р. Це був доброчинний виступ на підтримку ЗСУ в рамках марафону «Артбатальйон» у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків: кошти збирали на аптечки й тактичні медичні наплічники. Наступний такий концерт відбувся 14 січня в соборі Апостолів Петра й Павла. 20 січня колектив виступить в одному зі львівських храмів, а 28 січня знову дадуть концерт у Музеї Корсаків.

На сьогодні колектив виступає з двома повноцінними програмами, невдовзі розпочнуть репетиції третьої.

«Під час вибору творів завжди раджуся з колективом. Навіть назву хору придумали учасники: “Альденте” (італ. al dente «на зубок» – кулінарний термін, що означає різновид готовності продукту. – Прим. ред.). Бо плануємо репертуар зробити таким, який міг би задовольнити слухача на будь-який смак, тобто виконуватимемо різностильову музику, а також різними мовами», – поділилася планами матінка.

Вона також поділилася секретом, хто є її «сильним плечем» та великою надією: чоловік священник Ігор Веретка-Казмірчук і 9-річний син Лук’ян. Отець Ігор – настоятель храму Апостола Андрія Первозваного в с. Верхівка Луцького районного деканату. Він приїхав до нас з української діаспори Парагваю, закінчив Волинську православну богословську академію, де й познайомився з майбутньою дружиною. Їхній син намагається наслідувати активність батьків: уже переможець численних всеукраїнських та міжнародних співочих конкурсів.

18 січня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери