Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПротоієрей Михайло Онищук прокоментував думки луцьких священників УПЦ (МП)
Новини

Протоієрей Михайло Онищук прокоментував думки луцьких священників УПЦ (МП)

Декан обласного центру поділився своїми міркуваннями щодо потенційного об’єднання українських православних церков і пояснив, що є наріжним каменем у цьому питанні.

Приводом стала публікація видання silapravdi.com. Його журналісти звернулися до кількох настоятелів храмів УПЦ (МП) у зв’язку з недавнім оприлюдненням десяти запитань духовенства й мирян цієї церкви до своїх архієреїв щодо зв’язків із РПЦ, анексії єпархій на окупованих територіях тощо. Непокоїть авторів запитань і можливість чи неможливість возз’єднання їхньої юрисдикції з ПЦУ.

«Все можливо, потрібне тільки бажання двох сторін, – каже на те о. Михайло. – У нас воно є, а зі сторони братів – його немає, а лише чути про „умови“. І в цих умовах проглядається одна деталь: вони якісь ніби кращі».

З його слів, паства УПЦ «заведена в туман». Але зараз час вийти і сказати їм правду: пробачте, помилялися. «На превеликий жаль, у церкві теж сьогодні можуть бути керівники, які помиляються і видають завідомо неправомірні ані юридично, ані канонічно, ані з догматичної точки зору накази й укази», – каже протоієрей. Та все ж, переконаний священник, «народ скаже своє слово».

«Обманював хто всі ці роки – народ чи пастирі?.. Треба насмілитися та назвати помилки помилками, а неправду неправдою», – упевнений отець Михайло.

З його слів, священники УПЦ, які зважуються возз’єднатися з ПЦУ, кажуть про страшне нерозуміння, яке було до служіння тут, адже Бог один, віра одна і хрещення одне.

Священник також зауважує про мову богослужіння: хоча в ПЦУ немає заборони служити церковнослов'янською, «упевнено кажу, що запитував десятки прихожан російської церкви в Україні, і вони не знають цієї мови».

Отець Михайло вважає, що сьогодні ми в усьому йдемо вперед. І «коли треба продуктивно, спокійно, виважено прийняти щось, не змінюючи догмати, то треба припинити обман, сліпу покору [єпископам]. Бо все існує – і злочинні накази, й обман, і наговори», але потрібно покінчити з ними й возз’єднуватися, стверджує луцький благочинний.

26 січня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Міжконфесійні контакти, Протоієрей Михайло Онищук
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери