Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКапеланська служба єпархіїКапелани вшанували свого покровителя
Новини

Капелани вшанували свого покровителя

Напередодні дня святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, який вважається покровителем військових священників, відбулися Богослужіння та заходи.

Розпочали їх капелани із Божественної літургії, яку очолив протоієрей Віталій Антонюк, у луцькому храмі Преподобного Іова Почаївського (настоятель – протоієрей Олександр Вронський). На завершення душпастирі відслужили молебень за всіх капеланів, воїнів і волонтерів та панахиду по загиблих військових священниках. Відправи очолив головний військовий капелан єпархії протоієрей Михайло Бучак.

Також у храмі вручили нагороди спілки ГО «Військові капелани Волині». Зокрема, медалі «За служіння Богу і Україні» отримали протоієреї Віталій Антонюк, Валерій Владика, Сергій Мельничук, Олександр Добровольський, Володимир Драль. Медаль «Спаси і сохрани» одержала юрисконсульт організації та волонтер Юлія Спіріна. Волинська обласна рада нагородила почесною грамотою священника Михайла Хімчака.

Помолитися за капеланів прийшли також волонтери, військові, небайдужі парафіяни, зокрема, командир роти «Січ» полку «Київ» Максим Морозов.

Після молитов у храмі відслужили панахиди на могилі воїна Небесної сотні Василя Мойсея, що на меморіалі «Вічна слава», та на Алеї почесних поховань, що на міському кладовищі поблизу с. Гаразджа.

Святитель Мартин Милостивий народився 317 р. в сім’ї легіонера Римської імперії. У 15 літ теж став воїном, дивуючи доброчестям і благодійністю.

Зимою 338 р. Мартин віддав жебракові, аби той зігрівся, половину свого плаща, який називали «капою». Після цього уві сні побачив Ісуса Христа у своєму плащі, Який промовив до ангелів: «Дивіться, мене Мартин-катехумен одягнув!» (катехумен, або оголошений, – людина, яка готується прийняти хрещення). Тому друга частина плаща-капи стала реліквією у війську, було створено похідний храм – капелу, а священник, який служив у ньому, став називатися капеланом.

У XVIII ст. ухвалили рішення про залучення духовенства до військової служби, але без зброї та безпосередньої участі в бойових діях. Правовий статус капеланів закріплювали у внутрішньодержавних та міжнародних актах, а самі душпастирі задіювалися в багатьох арміях світу.

26 жовтня 2020 р.
Інші новини за рубриками: Капеланська служба єпархії, Протоієрей Михайло Бучак
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери