Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитВладика Михаїл – на Священному синоді
Новини

Владика Михаїл – на Священному синоді

Митрополит Луцький і Волинський взяв участь у черговому засіданні Священного синоду, яке відбулося в Митрополичому домі при Михайлівському Золотоверхому соборі.

Під час засідання під головуванням Митрополита Київського і всієї України Епіфанія ухвалено ряд рішень, повідомляє сайт pomisna.info. Зокрема, за поданням синодальної календарної комісії встановили свято Собор святих цілителів, яке проводитиметься щорічно в найближчу неділю до днів пам’яті мучеників безсрібників Косми й Даміана (30 жовтня) та апостола і євангеліста Луки, лікаря (31 жовтня). Так наша церква переймає традицію Вселенського патріархату, який встановив цей день «на відзначення людинолюбної та милосердної справи опіки хворими».

Синод затвердив уніфіковану редакцію перекладу Символу віри українською мовою синодальної богословсько-літургічної комісії: «Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною. І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, за Писанням. І вознісся на небеса, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця ісходить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Амінь».

Ця ж комісія підготувала новий чин подячного молебню в дні державних свят України. Синод дав благословення на його богослужбове використання, оскільки наявний у Требнику чин сформовано ще в часи Російської імперії, тож за змістом він «лише частково задовольняє реальні молитовні потреби вірних» під час відзначення українських державних свят».

Іншим рішенням впорядковано поминання ієрархів за богослужінням. Керівний орган ПЦУ нагадав, що богослужбове поминання Предстоятеля церкви та єпархіального архієрея є обов’язком кліру, яке вказує на визнання канонічної влади та свідчить про церковну єдність.

Детальніше з цими та іншими ухвалами Священного синоду можна ознайомитися за цим посиланням.

29 липня 2021 р.
Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери