Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення14 листопада – Косми й Дамiана Асiйських та Феодотiї
Новини

14 листопада – Косми й Дамiана Асiйських та Феодотiї

Ікона Косми й Дамiана Асiйських Престольний празник, як зазначає єпархіальний календар, цього дня має громада села Холоневичі Цуманського деканату (Ківерецький р-н). 20 літ тому (1997 р.) тут відбулося освячення храму.

Святі безсрібники й чудотворці Косма і Даміан були рідними братами. Вітчизна їхня – частина Малої Азії (теперішня Туреччина). Ні час їх народження, ні час смерті невідомі. Безсумнівно тільки те, що вони жили не пізніше IV століття. Батько їх був греком і язичником, мати – християнка, преподобна Феодотія (слов’янський відповідник цього імені – Богдана). У ранніх літах батько помер. Мати, залишившись удовою, настільки ревно виконувала настанови християнського благочестя, що Церква зарахувала її до лику святих, найменувавши преподобною, і творить її пам'ять разом із дітьми.

Можна зрозуміти, яке виховання одержали сини під керівництвом такої матері. Вона намагалася прищепити їм страх Божий і любов до чеснот, потім віддала навчатися грамоти до якогось богобоязливого чоловіка. Господь дарував їм особливу благодать – дар зцілень і чудотворення. Хвороби припинялися, тільки-но починали лікувати Косма і Даміан.

Сліпі, криві, розслаблені, біснуваті оточували чудотворців. Але святі цим не обтяжувалися. Мало того, щоб бути доступнішими для недужих, вони самі шукали їх, переходячи з міста в місто, з села в село, і всім хворим, незалежно від статі й віку, звання і стану, подавали зцілення. Дармо отримали вони благодать від Бога – дармо і роздавали її (Мф. 10:8). За це безкорисливе служіння, за ці чудесні зцілення Церква величає їх безсрібниками і чудотворцями.

У таких справах милосердя минуло все їхнє життя. Брати ніколи не розлучалися, разом молилися, разом ходили, разом лікували. І це вони робили ще й з такою метою. Давши обітницю ніколи ні від кого нічого не брати, побоювалися, щоби хтось таємно один від одного не взяв від зцілених будь-яких дарів. Усе своє життя зберігали вони цю обітницю, і лише під кінець одному з них Господь допустив порушити її.

Якось звернулась до них жінка на ім'я Палладія. Кілька років страждаючи на тяжку хворобу, не отримуючи полегшення ні від яких ескулапів, уже відчуваючи наближення смерті, вона раптом почула про святих лікарів, які зцілюють усякі болещі.

З вірою в чудодійну їхню силу вона послала просити їх до себе. Ті виконали її прохання, і як тільки зайшли до будинку – хвора стала здоровою. З удячності за зцілення готова була віддати їм весь свій маєток, пропонувала багаті подарунки, але святі нічого не брали. Тоді вона придумала засіб хоча б одного з них ублагати прийняти від неї нікчемний дар. Узявши три яйця, вона таємно прийшла до Даміана і заклинала взяти їх в ім'я Святої Трійці. Даміан довго відмовлявся, але заради імені Божого поступився її проханню.

Косма про це коли дізнався, дуже засмутився і зробив заповіт, аби по їхній смерті не ховали разом із ним тіло Даміана, оскільки той порушив обітницю. Тієї ж ночі з'явився Господь Космі уві сні й сказав: «Навіщо тужиш заради взятих трьох яєць? Вони взяті не задля винагороди, а через клятву жінки в Моє ім'я!» Створивши після цього ще багато знамень і чудес, Косма спочив з миром.

Згодом пішов із цього світу й Даміан. Судячи з описів, вони померли в розквіті сил.

Незабаром на місці їх поховання влаштували церкву, «дивну і преславну», як подає літописець. Сюди з ближніх і далеких країн стікалися всякого роду хворі, які зцілялися тут.

11 листопада 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери