Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошенняЦерковний календар: що відзначаємо 17 грудня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 17 грудня

Великомучениця Варвара Цього дня особливо вшановуємо великомученицю Варвару, а чотири парафії нашої єпархії мають престольний празник.

Свята Варвара народилась у ІІІ ст., можливо, в місті Іліополі (теперішня Сирія) у знатній язичницькій родині.

Батько її Діоскор рано овдовів. Намагаючись уберегти свою красиву дочку від спілкування з християнами, збудував для неї замок, із якого можна було виходити тільки з його дозволу.

Споглядаючи з висоти вежі красу Божого світу, Варвара часто прагнула дізнатися про свого істинного Творця. Коли приставлені до неї вчителі оповідали, що світ створили боги, яких шанує її батько, то вона подумки говорила: «Тільки один Бог повинен бути таким Творцем».

До Діоскора стали приходити багаті й знатні женихи просити руки його дочки. Він давно мріяв про заміжжя Варвари і вирішив порозмовляти з нею про шлюб. У відповідь почув рішучу відмову. Діоскор подумав, що з часом настрій дочки зміниться. Варварі дозволили виходити з вежі, сподіваючись, що в спілкуванні з подругами вона побачить інше ставлення до заміжжя.

Якось, коли Діоскор був у тривалій мандрівці, його дочка познайомилася з місцевими християнками. Вони оповідали про Триєдиного Бога, про Ісуса Христа, про Його народження від Пречистої Діви та про добровільне страждання і воскресіння.

А саме тоді в Іліополі проїздом з Олександрії перебував священник, переодягнений в купця. Дізнавшись про нього, Варвара запросила пресвітера, щоб той охрестив її. Осяяна благодаттю Духа Святого, Варвара ще з більшою любов'ю звернулася до Бога. Вона пообіцяла присвятити Йому все своє життя.

У домі Діоскора саме зводили кам'яні вежі й робітники, за наказом господаря, мали поставити два вікна з південної сторони. Але Варвара, поглянувши на будівництво, переконала їх поставити третє вікно – на честь Пресвятої Трійці. Коли ж повернувся батько, то зажадав пояснень. Почувши від дочки про Трійцю, дуже розлютився. Накинувся на неї з мечем, проте Варвара встигла вибігти з будинку та сховатись у гірській ущелині. Увечері, за вказівкою одного пастуха, Діоскор знайшов Варвару та з побоями притягнув додому. Зранку відвів її до міського правителя і сказав, що відмовиться од неї, бо вона відкидає богів, і якщо не навернеться до них знову, то не буде його дочкою.

Довго вмовляв градоначальник Варвару не відступати від древніх законів та не йти проти волі батька. Але свята мужньо викривала оману ідолопоклонників і сповідувала Ісуса Христа Богом. Тоді її почали сильно бити воловими жилами, після чого робили глибокі рани жорсткою волосяницею.

Наприкінці дня Варвару відвели до в'язниці. Вночі, коли її розум був зайнятий молитвою, їй з'явився Господь і сказав: «Не бійся, наречена Моя, бо Я з тобою. Я бачу подвиг твій і полегшу твої страждання...». Наступного дня всі були здивовані: на її тілі не залишилося жодного сліду від недавніх катувань. Побачивши таке диво, одна християнка на ім'я Юліанія, відкрито сповідала свою віру та оголосила бажання постраждати за Христа. Обох їх водили містом оголеними, а потім повісили на дереві та довго катували. Їхні тіла рвали гаками, палили свічками та били по голові молотком. Від таких тортур неможливо було залишатися живими, якби мучениць не зміцнювала сила Божа.

Залишаючись вірними Христу, за наказом правителя, мучениці були обезголовлені. Святу Варвару стратив Діоскор. Сталось це 17 грудня (рік невідомий, бо житіє, що дійшло до нас через декілька століть після події, плутає імператорів Максиміна та Максиміліана, за часів яких угодниця відійшла у вічність). Незабаром безжального батька уразила блискавка.

Мощі великомучениці в VI ст. були перевезені до Константинополя, а в XII ст. дочка візантійського імператора Олексія Комнина (1081–1118 рр.) Варвара, одружуючись із великим князем Київським Святополком-Михайлом Ізяславичем, привезла їх до Києва. Вони перебували в різних церквах, а тепер – у Свято-Володимирському соборі.

Храмове святоцього днявідзначаютьпарафіїв селах Небіжка Ківерецького, Рудка-Червинська Камінь-Каширського, Черкаси Ковельського районного, Угринів (цвинтарний храм) Горохівського деканатів.

Усі події 17 грудня за єпархіальним календарем –ocьтут.

14 грудня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери