Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення12 лютого – Собор трьох святителів
Новини

12 лютого – Собор трьох святителів

Собор трьох святителів

Цього дня особливо вшановуємо вселенських учителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого, дві парафії нашої єпархії мають храмовий празник.

Починаючи із 1076 року, торжество цих Божих угодників відзначають в один день. Прийшовши якось уві сні до єпископа Євхаїтського Йоана, вони наказали православним залишити даремну суперечку про «переваги» котрогось із них над двома іншими. Всі вони натхнені Святим Духом і творили на благо Христової Церкви. А тому з-поміж них немає першого, другого, більшого або меншого, а всі вони – рівні та єдині.

Усі троє походили з аристократичних сімей, які відрізнялися християнським благочестям і прагнули дати своїм дітям добру освіту. Наприклад, Василь Великий навчався у кращих учителів Кесарії Каппадокійської (Мала Азія, нині Туреччина) і Константинополя, а закінчив навчатись в Афінах, де й познайомився з Григорієм Богословом.

Міцна дружба збереглася на все життя. Григорій і Василь разом провели юнацькі роки і в подальшому надавали підтримку один одному. Для Йоана, який був молодший за них майже на 20 років, перші двоє були живою легендою, предметом глибокої поваги. Йоан ставить їх як приклад для наслідування.

Слово «Собор» у назві цього торжества означає «спільне вшанування». Воно належить до найвідоміших у Православній церкві.

Престольний празник святкують парафії в селах Мар’янівка Ковельського і Боголюби Луцького районних деканатів.

Усі події 12 лютого за єпархіальним календарем – ось тут.

9 лютого 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери