Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення22 травня – святителя Миколая
Новини

22 травня – святителя Миколая

Ікона святителя Миколая Чудотворця Цього дня особливо вшановуємо св. Миколая Чудотворця з нагоди перенесення його мощей із міста Мири Лікійські до міста Бар (народна назва – Весняного Миколи).

На початку XI ст., коли Італія була роздроблена, велася боротьба за християнську спадщину колись єдиної Римської імперії. Від неї залишилась тільки східна частина, та й та зазнавала ворожих нападів. Мусульманські війська взяли місто Мири у провінції Лікія (тепер Туреччина), в якому був похований святитель Миколай. Вони грабували та вбивали мешканців, знищували храми, ікони, книги, могили. Плюндрування обурювало християн, особливо переймалися останками святителя. Тож вирішили врятувати їх.

Угодник явився уві сні пресвітеру італійського міста Бар і заповів перенести свої мощі туди. Усі християни, що тут мешкали, зраділи Божому дару. Вони відправили знатних людей та священників до міста Мири, ті віднайшли раку (оздоблену скриньку) зі святинею та перенесли її на корабель. З-поміж тих, хто тримав і торкався раки, багато зцілилося. Процесія прибула до Бара, горожани врочисто зустрічали судно. З великою пошаною і радістю наступного дня реліквію перенесли до храму Святителя Йоана Предтечі.

А через три роки вдячні мешканці спорудили на цьому місці величний кам’яний храм на честь Святителя Миколая Чудотворця і встановили в ньому золоту раку. Нетлінні останки перенесено до новозбудованої церкви і покладено біля вівтаря.

Відзначення перенесення реліквії встановлено в нас як свято за митрополита Київського, Галицького і всієї Русі Йоана ІІ (1503–1507 рр.).

Престольний празник відзначають парафії в селах Жидичин Ківерецького деканату, Колодежі, Скірче Горохівського, Городище Перше, Городок Луцького районного, Журавичі Цуманського (Ківерцівський р-н) благочинь.

Цього дня громада в Колодежах також відзначає 20-ту річницю освячення храму.

Всі події 22 травня за єпархіальним календарем – ось тут.

19 травня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери