Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення14 жовтня – Покрова
Новини

14 жовтня – Покрова

Цього дня – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, а в тринадцяти парафіях єпархії – престольний празник.

Серед усіх великих свят це шанується українцями особливо. Історія його починається, ймовірно, в 910 році у Візантії. Імперія вела війну з сарацинами-мусульманами (за деякими джерелами – із русичами), Константинополю загрожувала небезпека. 14 жовтня у столичному Влахернському храмі, де зберігалися риза Богородиці, Її пояс і головний покров, святий Андрій, Христа заради юродивий (був слов’янином, потрапив у полон і проданий у рабство) та його учень Епіфаній під час посиленого моління побачили, що повітрям іде Пресвята Діва, осяяна небесним світлом і оточена ангелами у сонмі святих. Її супроводжували Йоан Хреститель та євангеліст Йоан Богослов. Потім Богородиця схилила коліна і слізно молилася за всіх християн. Вона просила Господа захистити Свій народ від усіх ворогів, видимих і невидимих. Після молитви зняла з Себе велике покривало – покров – і простягнула над молільниками. Воєнну загрозу тоді було відвернено і на цю честь засновано свято (є й інші варіанти оповіді цих подій).

Покрову Пресвятої Богородиці здавна шанували наші воїни. Храм на Січі був Покровським, тому торжество набуло, крім загальноцерковного, й нового смилу: його особливо відзначали козаки, вояки УПА. День захисника України 2014 року обрано саме на це число. Написано й нову ікону, іменовану «Покровителькою українських воїнів», на якій зображено і воїнів АТО–ООС. Як і колись, вони молитовно звертаються до Пресвятої Богородиці захистити їх від усякого зла і покрити Своїм омофором.

Храмове свято відзначають парафії в Ковелі, Ківерцях та в селах Княгининок, Крупа, Лаврів, Михайлівка, Хорохорин Луцького районного, Журавлине Старовижівського, Зелена, Любитів, Поворськ Ковельського, Перемиль Горохівського, Серхів Маневицького деканатів.

Усі події 14 жовтня за єпархіальним календарем – ось тут.

12 жовтня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери