Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОголошення25 березня / 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
Новини

25 березня / 7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці

Це одне з дванадцяти найбільших свят: Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. 25 березня – за новоюліанським стилем.

Подія сталася, коли Вона була заручена зі старцем Йосифом. Древній переказ оповідає, що архангел Гавриїл уперше явився Діві Марії зі словами «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» біля джерела, де Вона звичайно набирала воду (в Біблії про це не йдеться). Канонічне Євангеліє засвідчує, що він з'явився Їй у домі Йосифа Обручника. Передання говорить, що Богородиця саме читала ось це місце із книги пророка Ісаї: «Діва в утробі прийме і народить Сина, і наречуть ім'я Йому: Еммануїл» (Іс. 7:14), тобто «З нами Бог». Тож архангел сповістив Діві Марії, що настав час здійснення цього пророцтва: «і ось зачнеш в утробі і народиш Сина, і наречеш ім'я Йому Ісус» (Лк. 1:31).

Пречиста здивовано запитала: «як же станеться це, коли Я мужа не знаю?» (Лк. 1:34). Блаженний Феофілакт, пояснюючи це місце, говорить, що то не було проявом недовіри словам архангела, а лише подивом. Після чого небесний посланець відповідає: «Дух Святий зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе. Тому і народжуване Святе наречеться Сином Божим!.. Бо не буває безсилим у Бога ніяке слово» (Лк. 1:35, 37). Своєю ж відповіддю на це Діва показала нам чудовий приклад смирення: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм» (Лк. 1:38).

Отже, свято Благовіщення встановлено на згадку принесення вісником Божим благої вісті, тобто доброї новини, про майбутнє народження від Духа Святого і Марії Діви Сина Божого. Воно є початком нашого спасіння, початком Нового Завіту.

На Святій Землі дбайливо зберігаються численні місця, пов'язані з життям Ісуса Христа і Матері Його. Так, збереглося те джерело, біля якого, згідно з переказом, архангел уперше зустрів майбутню Богородицю. Джерело названо на честь Діви Марії, сучасна церква біля нього (відбудована в 1870 році) – на честь архангела Гавриїла. Над місцем явлення небожителя, про яке йдеться в Біблії, теж споруджено величний храм. Частково збереглося помешкання, в якому, ймовірно, відбулося Благовіщення Божої Матері. Ранні християни, бажаючи означити місце, де стояла Діва й архангел, спорудили там дві гранітні колони.

З огляду на величність цього торжества передбачено послаблення того дня постових вимог: на трапезі вірним дозволяються рибні страви.

25 березня престольний празник святкує луцька Благовіщенська парафія (просп. Соборності, 8-Д). 7 квітня храмове свято – у Ковелі, селах Веснянка Ківерецького, Раків-Ліс Камінь-Каширського, Гредьки Ковельського благочинь. Річниці священничої хіротонії святкуватимуть: 30-річчя – протоієрей Василь Мураль, настоятель парафії Пророка, Предтечі і Хрестителя Йоана в с. Прилуцьке Ківерецького деканату; 25-річчя – протоієрей Віталій Лехкобит, настоятель парафії Рівноапостольного великого князя Володимира в Ковелі; 5-річчя – священник Сергій Мельничук, капелан Луцького гарнізонного госпіталю в/ч 4554 в Луцьку, настоятель парафії Архістратига Михаїла в с. Несвіч Луцького районного деканату.

Усі події 25 березня і 7 квітня за єпархіальним календарем – ось тут.


21 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери