Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПодолець Володимир, протоієрейСвященник про кохання, інтим, вінчання (доповнено)
Новини

Священник про кохання, інтим, вінчання (доповнено)

Староста луцького кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець у черговій передачі «Духовна абетка» на «12 каналі» (12kanal.com) розповідав про любов, зраду, розлучення, стосунки чоловіка й жінки.

Православною церквою згадується мученик Валентин, мощі якого перебувають у Римі. Проте цей святий немає ніякого відношення до 14 лютого та «дня закоханих». Якщо ж говорити про такий день, то він має бути щодня стосовно своїх коханої, коханого, а не виділяти окрему дату. Чоловік повинен розуміти, що він – глава сім’ї, а дружина – берегиня та матір. «Голова сім’ї – це той, хто відповідає за правильний порядок у родині, віддає себе сім’ї».Апостол Павло уподібнює тайну Ісуса Христа й Церкви із союзом мужа і жони.

Те, що нам нав’язують із Заходу – надмірну свободу, – може призвести до залежності та збочень.

Закоханість – одна із властивостей нашої душі, пояснює панотець. Людина в іншій людині бачить певні вподобання: зовнішність, голос, манери тощо. Тоді закохані дивляться крізь «рожеві окуляри». Закоханість має бути контрольованою, бо після неї починається любов і буденне життя. Добре тримати себе в рамках, щоб не перейти межу дозволеного. Юність не завжди обирає правильні орієнтири в житті, не завжди дивиться реально у майбутнє. Важливо вирости з юності, бо реалії бувають часом дуже жорстокі.

Душпастир закликає берегти чистоту своїх стосунків для подружжя: майбутнього чоловіка і майбутньої жінки. Інтим у шлюбі збагачує обох, підносить, а поза шлюбом – їх розпорошує, бо не передбачений Творцем у людях. Господь створив чоловіка й дружину і благословив їх для продовження роду. Дошлюбний інтим Церква забороняє.

Колись долю майбутнього подружжя вирішували батьки. Часто молодій дівчині не подобалося, що її віддавали заміж за нелюба і набагато старшого за неї. Проте їй добирали пару «за статусом». І це був своєрідний послух перед батьками.

Отець Володимир розповів, як готуватися до таїнства вінчання. Під час нього священник закликає Боже благословіння на наречених, одягає на них вінці, дає чашу з вином як спогад про євхаристію. Вінці не завжди одягають на голови, а частіше їх притримують зверху. Коли молоді стоять у храмі на рушнику, це означає, що з-поміж інших вірян під час цього таїнства вони є головнішими: сьогодні їх вінчає Бог. Рушник підкреслює важливість того, хто на ньому знаходиться.

Розповідав священник про присутність родителів і свідків на вінчанні, бо таїнство відбувається у спільноті, в родинній церкві. А ще вів мову, як берегти шлюб і почуття. Панотець порівняв подружнє життя з річкою, в якій вода залежить від течії: холодніша чи тепліша. Тож для чоловіка й дружини цілком природно, що їхні почуття можуть змінюватись, але головне, що в них є любов.

Буває, що хтось із подружжя – атеїст. Душпастир радить у такому випадку своєю вірою запалювати вогонь, щоб і другій половинці стати вірянином.

Отець Володимир пояснив, що поняття «розвінчання» не існує, а є констатація факту, що те чи інше подружжя вже стало неправосильне. «Розлучаються люди самі, як і єднаються. Ми тільки благословляємо це подружжя, священник читає благословення церкви для тих, хто єднається. А якщо люди не витримали бути сім’єю, десь порушили умови існування подружжя і розлучилися, то нема якоїсь спеціальної процедури», – запевнив панотець. «Коли хтось хоче, наприклад, вдруге одружитися чи вийти заміж, а він зв’язаний обіцянкою у першому шлюбі, то тоді здійснюється ікономія: для того, щоб людина не залишалася у гріху, дається благословення на другий шлюб. Визнається, що попередній шлюб вже неправосильний, і ця людина може вдруге вінчатися».

Церква може розірвати шлюб, тільки якщо є вагомі причини. Остаточне рішення приймає архієрей.

Повністю передачу можна переглянути ось тут.

17 лютого 2022 р. Інші новини за рубриками: Протоієрей Володимир Подолець
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери