Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіТе, що на користь
Статті

Те, що на користь

Запитання: Кажуть, нібито телевізор – гріх. Але ж цілі релігійні канали вже є! Як же це поєднується?

Відповідає викладач Волинської православної богословської академії доктор теології В’ячеслав СТЕЦЬКО

Ваше запитання насправді – про поєднання нових засобів зв’язку та передачі інформації з церковними канонами. Чи взагалі телебачення є гріхом?

Гріх – це стан, який віддаляє нас від Бога та спасіння. Тому наше завдання – боротися з гріхом, оддалятися від нього. Як казав св. Іван Златоустий, «ніщо не може принести нам ніякої користі, якщо ми не станемо вести чесне, строге та чуже усякого гріха життя». Із думкою про це треба дивитися на сучасні загрози зі сторони засобів комунікації, у тому числі телевізора. Запитаймо себе самі: чи телевізор віддаляє мене від Бога, чи ні?

Більшість телевізійної інформації – серіали, розважальні шоу – це, в кращому разі, втрата часу, а втрату часу можна розглядати як щось, що віддаляє нас від Бога. Але віддаляти нас від Бога може не тільки телевізор, інтернет, але й радіо, газети, книги… Віддаляти можуть і самі наші думки. Що з того, як ми не будемо дивитися «ящик», а в думках переглядатимем пусті чи розпусні телевізійні програми! Телевізор це тільки засіб. Гріхом він стає в моменті, коли стає інструментом віддалення від Бога. Проте може бути інструментом наближення до Бога.

Погляд на телевізор у перспективі гріха сягає перших віків Християнства. Не йдеться про сам телевізор, а про систему розваг (давньоримський театр, перегони, цирк із гладіаторами), яка пропагувала насильство, помсту, смерть, заздрість. Тому ранньохристиянські проповідники таврували сферу розваг, яка базувалася на язичницькій системі цінностей. Згодом, у VI та VII століттях, на Вселенських Соборах було прийнято ряд правил проти тодішнього театру та перегонів. У цьому контексті треба розглядати і сучасні ЗМІ. Чи несуть вони злагоду, добро, християнські цінності? Є високоморальні фільми, передачі, вистави, сайти, книги – їх і мають дивитися й читати християни.

Ісус Христос казав: «Без Мене не можете робити нічого» (Ів. 15:5). Якщо мета нашого життя – це життя з Богом, то на всі канони та церковні правила треба дивитися як на засіб, котрий допомагає нам наближатися до Бога.

Волин. єпарх. відом.– 2013.– № 09 (106)

16 листопада 2022 р.
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери