Преподобного Патапiя (VII). Апостолів вiд 70-ти: Сосфена, Аполлоса, Кифи, Тихика, Єпафродита, Кесарiя та Онисифора (І). Мучеників 62-х iєреїв та 300 мирян, в Африцi вiд арiан потерпiлих (477). Мучениці Анфiси в Римi (V)...
Як у Жидичинському монастирі печуть паски: секрети приготування від ігумена Никодима
Напередодні Великодня у Жидичинському чоловічому монастирі Святителя Миколая Чудотворця випікали паски. Святкову здобу пекли у двох печах, бо ж тіста розчинили аж 50 літрів. Сходило воно у діжці та у давніх 100-літніх ночвах часів Холмщини.
Вже майже 10 років у монастирі Жидичина випічкою займається монах, а нині намісник Луцького Братського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря ігумен Никодим (Смілий). Щороку він приїздить у Жидичин, аби почастувати ченців, послушників, паломників та парафіян смачною паскою, у випіканні якої має свої секрети.
Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» мали змогу побувати у монастирі та побачити, як пече паски ігумен.
Одна із печей монастиря розташована у келії, в якій колись жив Никодим. Саме на його прохання йому і змурували піч, у якій він робив свої перші спроби випікання.
«У духовці пекти легше, бо можна регулювати температуру. Піч треба відчувати. Після кількох невдалих спроб я запитав у місцевих жіночок, як же вони визначають температуру в печі. Вони порадили виміряти рукою: якщо руку в печі можна протримати кілька секунд, отже можна ставити паску, якщо ні – ще зарано і є ризик, що вона згорить. Спочатку я так і робив, але з часом навчився розрізняти готовність печі за кількістю дров, на око», – каже ігумен».
За словами Никодима, смак паски, приготованої у печі, зовсім інший, аніж з духовки, – і аромат насиченіший, і смак.
Поділився монах і рецептом, за яким готує великодню випічку.
«Цього року печемо багато, як ніколи раніше. На 6 літрів молока беремо 9 кілограмів цукру, 100 яєць, два кілограми масла, маргарин, олія, родзинки, цукати… Секрет не лише у рецептурі, а й у вимішуванні… Таку кількість тіста я вимішував з помічниками, бо самому то було б дуже важко. Місили утрьох дві години», – розповів чернець.
Никодим каже, що кращого аромату, аніж запах свіжого тіста, що зійшло, немає у світі. Тож, окрім усіх вимог рецептури та випікання, припускаємо, що головним інгредієнтом є якраз любов до справи, яку робиш. А у монаших стінах, з молитвою, та в руках ігумена тісто слухняне і паски вдаються. Ще одним секретом є те, що форми для випікання треба змастити не маслом, а смальцем.
«Масло пригорає і паска пристає до форми, а зі смальцем випічка гарно відстає від форми. Якщо формочки паперові, то аби уникнути пригорання пасок знизу, треба підкладати під них капустяні або лопухові листки», – ділиться секретом ігумен».
- Предметно-тематичні рубрики
- Адміністративно-територіальні
- Єпархія
- Капеланська служба єпархії
- Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
- Деканат монастирів
- Горохівський деканат
- Камінь-Каширський деканат
- Ківерецький деканат
- Луцький міський деканат
- Луцький районний деканат
- Маневицький деканат
- Ратнівський деканат
- Рожищанський деканат
- Старовижівський деканат
- Цуманський деканат
- Шацький деканат
- Волинська православна богословська академія
- Персоналії
- Михаїл (Зінкевич), митрополит
- Філарет (Денисенко), почесний Патріарх
- Александрук Анатолій, протоієрей
- Андрухів Дмитро, протоієрей
- Антонюк Віталій, протоієрей
- Арсеній (Качан), ієромонах
- Близнюк Юрій, протоієрей
- Бодак Роман, протоієрей
- Бонис Іван, протоієрей
- Бучак Михайло, протоієрей
- Вакін Володимир, протоієрей
- Вронський Олександр, священик
- Гринів Богдан, протоієрей
- Гуреєв Іван, священик
- Димитрій (Франків), ієромонах
- Зеленко Іван, протоієрей
- Клочак Василь, протоієрей
- Кованський Артем, священик
- Константин (Марченко), архімандрит
- Коць Сергій, протоієрей
- Лазука Микола, протоієрей
- Левковець Іван, протоієрей
- Ледвовк Сергій, протоієрей
- Лехкобит Віталій, протоієрей
- Лівончук Сергій, священик
- Макарій (Дядюсь), ієромонах
- Мельничук Михайло, протоієрей
- Мицько Володимир, протоієрей
- Мовчанюк Андрій, протоієрей
- Нестор (Олексюк), ієромонах
- Никодим (Смілий), ієромонах
- Пушко Віктор, протоієрей
- Ротченков Андрій, священик
- Савчук Микола, священик
- Святополк (Канюка), ігумен
- Семенюк Іван, протоієрей
- Собко Віталій, протоієрей
- Хромяк Андрій, священик
- Цап Микола, протоієрей
- Цап’юк Микола, протоієрей
- Цилюрик Ігор, протоієрей
- Черенюк Ярослав, священик
- Шняк Василь, протоієрей
- Коць Микола, архідиякон
- Анастасія (Заруденець), ігуменя
- Марія (Ігнатенко), ігуменя
- Гребенюк Віктор
- Савчук Лариса