Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна СтаттіЯк у Жидичинському монастирі печуть паски: секрети приготування від ігумена Никодима
Статті

Як у Жидичинському монастирі печуть паски: секрети приготування від ігумена Никодима

Ірина КОСТЮК

Напередодні Великодня у Жидичинському чоловічому монастирі Святителя Миколая Чудотворця випікали паски. Святкову здобу пекли у двох печах, бо ж тіста розчинили аж 50 літрів. Сходило воно у діжці та у давніх 100-літніх ночвах часів Холмщини.

Вже майже 10 років у монастирі Жидичина випічкою займається монах, а нині намісник Луцького Братського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря ігумен Никодим (Смілий). Щороку він приїздить у Жидичин, аби почастувати ченців, послушників, паломників та парафіян смачною паскою, у випіканні якої має свої секрети.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» мали змогу побувати у монастирі та побачити, як пече паски ігумен.

Одна із печей монастиря розташована у келії, в якій колись жив Никодим. Саме на його прохання йому і змурували піч, у якій він робив свої перші спроби випікання.

«У духовці пекти легше, бо можна регулювати температуру. Піч треба відчувати. Після кількох невдалих спроб я запитав у місцевих жіночок, як же вони визначають температуру в печі. Вони порадили виміряти рукою: якщо руку в печі можна протримати кілька секунд, отже можна ставити паску, якщо ні – ще зарано і є ризик, що вона згорить. Спочатку я так і робив, але з часом навчився розрізняти готовність печі за кількістю дров, на око», – каже ігумен».

За словами Никодима, смак паски, приготованої у печі, зовсім інший, аніж з духовки, – і аромат насиченіший, і смак.

Поділився монах і рецептом, за яким готує великодню випічку.

«Цього року печемо багато, як ніколи раніше. На 6 літрів молока беремо 9 кілограмів цукру, 100 яєць, два кілограми масла, маргарин, олія, родзинки, цукати… Секрет не лише у рецептурі, а й у вимішуванні… Таку кількість тіста я вимішував з помічниками, бо самому то було б дуже важко. Місили утрьох дві години», – розповів чернець.

Никодим каже, що кращого аромату, аніж запах свіжого тіста, що зійшло, немає у світі. Тож, окрім усіх вимог рецептури та випікання, припускаємо, що головним інгредієнтом є якраз любов до справи, яку робиш. А у монаших стінах, з молитвою, та в руках ігумена тісто слухняне і паски вдаються. Ще одним секретом є те, що форми для випікання треба змастити не маслом, а смальцем.

«Масло пригорає і паска пристає до форми, а зі смальцем випічка гарно відстає від форми. Якщо формочки паперові, то аби уникнути пригорання пасок знизу, треба підкладати під них капустяні або лопухові листки», – ділиться секретом ігумен».

Konkurent.ua

8 травня 2024 р.
Інші статті за рубриками: Ієромонах Никодим (Смілий)
Архів статей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери