Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВладика Михаїл ушанував Тернопільську Богоматір
Новини

Владика Михаїл ушанував Тернопільську Богоматір

У неділю Всіх святих митрополит Луцький і Волинський взяв участь у богослужінні з нагоди вшанування Тернопільського чудотворного образа Пресвятої Богородиці.

Літургію в кафедральному соборі Різдва Христового очолив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Із ним служили ієрархи, численне духовенство.

Наприкінці відправи відбувся хресний хід із цією іконою, вшанування якої встановлено в неділю Всіх святих за рішенням Священного синоду.

На могилі митрополита Мефодія, що на території Божого дому, духовенство відслужило заупокійну літію. Опісля владика помолився на могилі сповідника віри Христової Арсена Річинського з нагоди 130-річчя народження.

Митрополит Мефодій, у миру Валерій Кудряков (1949–2015), – громадсько-політичний і церковний діяч, предстоятель Української автокефальної православної церкви.

Арсен Річинський (1892–1956) – український церковний діяч, лікар, філософ, фольклорист, композитор. У 1920–1925 рр. проживав у Володимирі та с. Тростянець на Волині. Помер у Казахстані. У 2006 році за ініціативи митрополита Мефодія його прах перевезено в Україну. Віднайдені останки за сприяння президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та посольства України перевезли до Тернополя й перепоховані на міському кладовищі біля с. Підгороднє. У 2009 році Архієрейський собор УАПЦ зарахував сповідника віри до місцевошанованих святих.

Собор Різдва Христового – найстаровинніша споруда Тернополя, унікальна пам’ятка українського ренесансу, збудована 1608 р. На стінах храму встановлено пам’ятні знаки князеві Володимиру, митрополиту Василеві Липківському, Патріархові Мстиславу (Скрипникові), Патріарху Володимирові (Романюку).

Докладніше про цю подію розповідає сайт Рomisna.info.

20 червня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери