Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСвященний Синод про новоюліанський календар
Новини

Священний Синод про новоюліанський календар

На черговому засіданні Священний Синод ухвалив постанову пропорядок надання благословення парафіям на використання нового календаря.

У документі зазначається, що свого часу перехід із застарілого юліанського стилю на точніший григоріанський було дискредитовано його зовнішнім нав’язуванням, примусом до відмови від православної та національної ідентичності. Згодом супротив новому стилю в церковному житті став частиною опору більшовицькій політиці.

Але сто років тому за напрацюваннями сербського астронома Мілутіна Міланковича поступово в православ’ї став запроваджуватися оновлений календар, ближчий до астрономічних даних, аніж григоріанський. Нині його використовує більшість православних церков і називають новоюліанським.

Поступово в українському церковному середовищі та загалом у суспільстві зростає запит на проведення календарної реформи. Однак досвід упровадження її в минулому свідчить, що поспішність, відсутність широкого усвідомлення потреби та значення реформи несуть ризик утворення розколу (схизми).

Тож, враховуючи всі міркування і запити громад про служіння за цим календарем, ухвалено синодальну постанову, якою дозволяється парафіям та монастирям за рішенням своїх зборів «через єпархіального архієрея звертатися до Священного Синоду про благословення на використання у практиці служіння новоюліанського календаря. Рішення про подання такого прохання має бути підтримане не менше, ніж двома третинами членів відповідної громади та належним чином документально оформлене. Отримання відповідного благословення є винятком, який здійснюється за ікономією, а тому Священний Синод рекомендує громадам і монастирям без реальної пастирської доцільності не поспішати з поданням прохань, очікуючи загальноцерковного рішення. Питання про загальну календарну реформу буде розглянуте черговим Архієрейським Собором».

Після одержання синодального благословення парафія (монастир) має право перейти на використання новоюліанського календаря через два тижні або пізніше, за рішенням настоятеля, після широкого оголошення про це.

«Священний Синод закликає повноту Православної церкви України з розумінням, відповідальністю, братньою християнською любов’ю та терпінням поставитися до календарного питання, зберігати єдність Церкви та протистояти спробам навколо календарного питання розпалювати ворожнечу і провокувати розділення».

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у коментарі для «Громадського інтерактивного телебачення» відзначив важливість цього синодального рішення, яке, зокрема, «гармонізує життя церкви й держави», і повідомив, що в нашій єпархії вже є парафії, котрі заявили готовність почати жити за новим календарем, а є громади, котрі ще готуються. Важливо, аби вірні були якомога повніше поінформовані, щоб вирішити перейти на новий календар не за наказом, а свідомо. Ймовірно, більшість парафій Волинської єпархії розпочнуть використання новоюліанського стилю з 1 вересня цього року (день церковного новоліття).

Священний Синод також прийняв заяву щодо необхідності законодавчого обмеження втручання країни-агресора в релігійне життя України. Розглянули й інші питання, зокрема, про зміну титулів деяких єпископів, про створення в нашій єпархії нових монастирів (Хрестовоздвиженський Чарторийський і Свято-Миколаївський Милецький чоловічі, Стрітенський Михнівський і Свято-Троїцький Старосільський жіночі) тощо.

Ознайомитися з документами засідання можна за посиланням.

6 лютого 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери