Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини«Духовна абетка»: маніпуляції РПЦ
Новини

«Духовна абетка»: маніпуляції РПЦ

Про це та інше цікаве розповідав викладач Волинської православної богословської академії, кандидат філософських наук Ігор Сацик у черговій телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Серед головних завдань церкви, каже теолог, – підготувати людину до життя у світі. Митрополит Антоній Сурозький щодо цього зазначав, що російська церква має проблему – владу «старчества» (у церковній термінології старець – духовно досвідчений вірянин, пророк). Справжнє завдання старця – навчити жити без старця. Так само, як батьки вчать дитину елементарних речей, щоб вона могла адаптуватися у світі, щоб її не обдурили ті, які можуть маніпулювати нею. Однак трагедія сучасної РПЦ в тому, що в ній є частина людей, які маніпулюють, і частина людей надто довірливих. І не виконується завдання – підготувати до життя, навчити відрізняти добро від зла.

У християнстві є така цінність як тверезомисліє. В РПЦ воно відкинуто і найбільшою чеснотою там вважається смирення: «Смирение превыше поста и молитвы». Тобто не так важливо молитися, як виконувати накази керівництва. Хоча насправді потрібно правильно мислити, аналізувати і приймати правильні рішення.

Як говорив богослов Григорій Ниський, найбільший дар – це свобода. Бог людину створив вільною. Кожна людина несе відповідальність за цю свободу. І завданням духівника є навчити вірних розрізняти добро від зла. В РПЦ не вчать цього своїх вірних. Вони їх вчать смирення, точніше – лжесмирення, підлабузництва.

Християнство – це релігія, яка вимагає критичного розуму, самоаналізу. Дуже важливим у ньому є покаяння. Християнин повинен постійно контролювати свої емоції, розум і бути готовим до духовної боротьби, стверджує богослов.

Про це та багато іншого – на нашому сайті, в розділі «Відео».

7 лютого 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери