Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини18 лютого – м’ясопусна поминальна субота
Новини

18 лютого – м’ясопусна поминальна субота

Напередодні Великого посту в храмах єпархії пройдуть богослужіння за померлих. Зокрема, в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці служитимуть Божественну літургію з панахидою о 9.00.

М’ясопусною ця субота називається тому, що вже за день, із понеділка, припиняється вживання м’яса і залишається один тиждень – Масляна, Масниця – до початку Великого посту.

Присвячуючи неділю м’ясопусну нагадуванню про Страшний суд Христів, церква клопочеться не тільки за всіх нині живих, але й за всіх одвіку спочилих, зокрема за померлих раптовою смертю. Святі отці встановили поминання всіх померлих. Люди ж гинуть на морі, у горах, від голоду, вогню, на війні – й не всі згадуються на заупокійних молитвах поіменно. Тому в храмах здійснюють загальне, вселенське поминання, щоб ніхто не був позбавлений молитов церкви.

Подавати в записках потрібно імена тільки тих небіжчиків, які охрещені в Православній церкві й до смерті залишалися її членами. Про охрещених в інших конфесіях, нехрещених та самогубців треба молитися вдома чи над їх могилами.

Душекорисно в пам’ять про померлого жертвувати на храм, подавати милостиню з проханням помолитися за покійного. Але жертва на церкву – це не тільки гроші. Древні християни приносили на могили хліб і вино. Цей благочестивий звичай, дещо змінившись, дійшов до наших часів: на поминальні столи приносять коливо, хліб, крупи, печиво, фрукти, цукерки, борошно і т. ін. Те, що принесено в Божий дім, треба залишити на столі: споживаючи принесене, священнослужителі й ті, кому вони передають цю пожертву, творять поминання.

Усі події 18 лютого за єпархіальним календарем – ocь тут.

15 лютого 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери