Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПредставник ВПБА на імпрезі унікального іконопису
Новини

Представник ВПБА на імпрезі унікального іконопису

Викладач Волинської православної богословської академії протоієрей Василь Лозовицький побував на відкритті виставки хатніх ікон на склі Галини Черниш «Заквітчані образи».

Душпастир передав вітання від митрополита Луцького і Волинського Михаїла та ректора духовного вишу протоієрея Володимира Вакіна, наголосивши на важливості цього виду мистецтва.

У Музеї волинської ікони представлено понад двадцять оздоблених квітами робіт луцької художниці – богородичні, троїчні, миколаївські, великомучениць Варвари, Катерини й інші.

Майстриня малює на віконному склі завтовшки 3 міліметри. У її доробку понад 60 скляних образів, які знаходяться у приватних колекціях, у т. ч. за кордоном. Найбільш улюбленими роботами вважає ікони Діви Марії, Юрія Переможця, а також «Тайну вечерю» та «Молитву про чашу». До речі, її «Богородиця з Дитям» прикрашає нижній храм луцького Свято-Троїцького собору.

Художниця відроджує забуту техніку іконопису на склі, складну та рідкісну. Вона перейняла її від свого чоловіка Сергія Дергая. Процес творення ікони на склі суттєво відрізняється від традиційного способу малювання – на дереві чи полотні. Зображення на склі малюється у зворотному порядку. Виправити чи перемалювати щось неможливо.

Навчалася майстриня у Миргородському керамічному технікумі та Львівській національній академії мистецтв, за фахом – художник-керамік.

5 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери