Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПасії. Страсний хресний хід. Чим особливі ці відправи Великого посту
Новини

Пасії. Страсний хресний хід. Чим особливі ці відправи Великого посту

У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці вперше 2023 року провели скорботні, зворушливі богослужіння, присвячені передсмертним стражданням Христа.

Чин Пасії впорядкував ще святитель Петро (Могила) в XVII ст. А Страсний хресний хід – порівняно нова відправа, дещо подібна на так звану Хресну дорогу, що її відправляють у Католицькій церкві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак вона досі не усталена на загальноцерковному рівні.

У 2009 р. з благословіння тоді ще архієпископа Луцького і Волинського Михаїла видавничий відділ «Ключі» нашої єпархії випустив брошуру «Пасії. Страсний хресний хід», за якою ці чини й зараз звершуються в Свято-Троїцькому соборі та інших храмах.

У своїй основі Пасії являють собою читання частини одного з канонічних Євангелій про страждання Христові після підготовчих молитов і піснеспівів. А в Страсному хресному ході священнослужитель, який очолює відправу, у вівтарі бере на плече великий хрест і несе його, символічно повторюючи страждальну дорогу Спасителя. Під час процесії, що розпочинається посеред храму, обходить навколо нього і знову повертається до місця початку; проводять дванадцять стоянь із виголошуванням євангельських уривків, особливих молитов та прохань потрійної єктенії. Тут згадуються не лише страждання Ісуса. Духовенство почергово возносить моління за виправлення гріховного життя і щире покаяння, за єдність та міцність православної церкви, за припинення «серед людей неправди, ворожнечі, кровопролиття», за благословіння Боже для України, краю нашого Волинського, за благу поміч владі, за те, «щоб Господь наш Ісус Христос заради дорогоцінних страстей Своїх милостиво охоронив усіх українських воїнів у час тяжких випробувань і зберіг їх від смертоносної рани», за швидке повернення до рідних осель українських переселенців і біженців, за добрий урожай тощо.

За традицією, чин Пасії та Страсний хресний хід у кафедральному соборі служать увечері 2-ї, 3-ї, 4-ї та 5-ї неділь Великого посту, процесію очолює митрополит Михаїл. Окремо Страждальна хресна хода проводиться у Велику п’ятницю центральними вулицями обласного центру.

За словами владики, цьогорічні страсні відправи є нашою посиленою молитвою за всіх страждаючих воїнів, полонених, окупованих, біженців. Хай всемилостивий Спаситель допоможе й утішить кожного страждальця.

13 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери