Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВесняне рівнодення 20–21 березня – українське новоліття
Новини

Весняне рівнодення 20–21 березня – українське новоліття

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл закликає з молитвою готуватися до посівної у нашому краї.

Високопреосвященний нагадав, що давні слов’яни відзначали Новий рік у весняне рівнодення (в XXI ст. це 20–21 березня). «Все це були події, пов’язані з весною, з новим періодом життя». Весь календарний цикл русичів-українців був пов’язаний із роботою на землі. Вони лічили роки літами, звідси виводяться слова «літочислення», «літописець» тощо.

Говорячи про цю нашу забуту традицію, владика наголосив, що давньослов’янське новоліття знаменувало початок польових робіт. Усі ми на кожній відправі молимося «за поліття» (тобто погодні умови, сприятливі для врожаю) і «достаток плодів земних». За цей достаток ми дякуємо насамперед Богові. Тому закликав з Господом розпочинати посівну, незважаючи на складний час. Благословив мирянам звершувати молитви перед початком польових робіт, а священникам також окроплювати землі, сільськогосподарську техніку, різні приміщення освяченою водою.

Нехай же Всевишній рясно благословляє всіх тих, хто докладає так багато старань задля нашого достатку на столі, а трудівники нехай дякують Творцеві, наголошує владика Михаїл.

Окрім того, високопреосвященний закликав вірян до молитви за перемогу та до відновлення звичного життя, наскільки це можливо. Адже нам варто не забувати про майбутній урожай, підготовку до Великодня, підтримання економіки тощо.

17 березня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери