Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниІсторія священника – в’язня ГУЛАГу – в новій книзі дослідниці
Новини

Історія священника – в’язня ГУЛАГу – в новій книзі дослідниці

У Луцьку відбулася презентація книги «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу» – про українських політв’язнів, у якій є й унікальна історія волинського священника.

Автор – журналістка і співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Леся Бондарук.

Це були люди різного віку, походження і професій. Багато серед і волинян. Історія одного з таких наших краян заслуговує на особливу увагу. Вперше написати біографію Омеляна Суничука вдалося завдяки архівним документам та уривкам неопублікованого інтерв’ю.

Отец Омелян Суничук у липні 1949-го був засуджений на 25 років концтаборів за співпрацю з УПА. Уродженець села Більче Демидівського району Рівенщини, О. Суничук став членом ОУН, щойно закінчив школу в 1941 р. Згодом долучився до антинацистської боротьби УПА, закінчивши перед тим учительську семінарію та богословсько-пастирські курси УАПЦ в Луцьку.

У 1944 році О. Суничук прийняв сан священника. Був настоятелем парафій сіл Затурці й Семереньки Локачинського району та Пірванче на Горохівщині. Був заарештований НКВС, покарання відбував у таборах Казахстану, де у травні–червні 1954 року спалахнуло Кенгірське повстання. Тисячі в’язнів протестували проти нелюдських умов утримання та знущань. Їм навіть вдалося вигнати табірну адміністрацію. Аби придушити повстання, владі довелося застосувати війська, зокрема, п'ять танків. Отець Омелян мав у політв’язнів авторитет, тому його запросили у комітет, щоб від імені повстанців він вів переговори з московським начальством.

Термін ув’язнення О. Суничук до кінця не відбув, його звільнили у 1956 році. Втім повернутися на рідну Волинь комуністична влада йому не дозволила. Отож, майже усе подальше життя отець Омелян прожив спочатку в Казахстані, а в останні роки – у Полтавській області.

У 1990-ті він двічі звертався у Волинську обласну прокуратуру за реабілітацією, але отримував відмову. «Важко хворіючи, він дожив свій вік на Полтавщині. Невизнаний, невідомий. Але – нескорений. І лише сьогодні, за новим законом України про реабілітацію, Омелян Суничук має всі підстави бути реабілітованим. Повернути людині чесне ім’я ніколи не пізно», – так завершила свій історичний матеріал Леся Бондарук.

14 квітня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери