Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини«На все воля Божа», «Як Бог дасть». Що ховається за цими фразами?
Новини

«На все воля Божа», «Як Бог дасть». Що ховається за цими фразами?

У цьому в передачі «Духовна абетка» на «12 каналі» допомагав розібратися настоятель луцької парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці протоієрей Віктор Михалевич.

Священник пояснює: говорячи «на все воля Божа», часто людина уникає відповідальності, перекладаючи на Всевишнього те, що має зробити сама. «Мистецтво християнина – розрізнити, в чому воля Божа, як узгодити свою волю з Божою… Воля Божа – це найкраще, що задумане Творцем, але до цього треба дорости», – зазначає панотець.

Він також пояснив, чому буває так, що християнин ходить до храму на всі служби, а в житті – глибоко нещасний. «Сумніваюся, що така людина віруюча. Швидше вона “релігійна”, яка грає свою гру, навіть відвідуючи храм Божий, стоячи на молитві. Віруюча людина якимсь чином торкається Божої благодаті й починає жити зсередини назовні. Появляється Божий мир, благодать усередині… Людина, яка відвідує храм і нарікає, що нещасна, щось робить неправильно. Як казав апостол Яків, прохають лише на зле, на свою гординю... І чим більше дай, тим більше шкоди це зробить [такій] людині».

Священник пояснив, що таке християнська смиренність і терпеливість: «Терпеливість – це присутність Божа, благодать. Наскільки у мені є Бог, настільки у мені є здатності терпіти правильно, тобто спонукати до змін, з миром реагувати на обставини життя. А є людина незріла: наприклад, дружина терпить неправильну поведінку чоловіка, бо начебто Бог казав терпіти. Бог не казав терпіти. Оці “терпили” … Богові неугодні. Вони бояться змін, бояться ставити запитання: “Навіщо ти так поводишся зі мною, хто я для тебе?” У житті такої людини тільки сварки, нещастя, сльози. Християнська терпеливість – це плід Святого Духа, і його треба набути. Людина, наповнена Богом, вміє зробити крок назад, нічого не доказуючи», – запевняє о. Віктор.

Програма «Духовна абетка» – спільний проєкт «12 каналу» та єпархіальної телестудії «Собор». Ведуча Марія Вавринюк. Усі випуски можна переглянути за цим посиланням.

3 травня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери