Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСвято великомученика Юрія Переможця в Луцьку (оновлено)
Новини

Свято великомученика Юрія Переможця в Луцьку (оновлено)

У день ушанування великомученика Юрія Переможця митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в однойменному храмі (вул. Стрілецька, 6) з нагоди празника.

У богослужінні, зокрема, взяли участь: канцлер єпархії і настоятель цієї парафії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, інше духовенство.

У проповіді високопреосвященний зазначив, що, згадуючи великомученика Юрія Переможця, маємо ще й особливу повагу до жінок. Адже першими прийшли до Спасителя жінки-мироносиці, не побоявшись. Жінки не бояться захищати свою Вітчизну тепер і народжувати дітей у час війни. Вони всю надію покладають тільки на Бога. А Господь захищає тих, хто Його любить і звертається до Нього. І перемога обов'язково буде за нами, зазначив архієрей. Ми стоїмо на засадах правди, свободи, любові й хочемо жити у вільній Україні.

Архієрейськими церковними відзнаками нагороджено священника та прикордонників.

Владика освятив прапори – державний, нашої єпархії та прикордонного загону. Їх урочисто підняли під виконання Державного Гімну.

Цей Божий дім збудовано 1898 р. для потреб військових. Як полкова церква, проіснував до 1920 року, деякий час використовувався римо-католиками. За радянських часів тут був військовий клуб і музей бойової слави. І лише з 1991 р., під час відродження української державності та церкви, тут залунала молитва рідною мовою.

У травні 1992 р. в церкві відновили богослужіння. Деякий час у ній звершував відправи єпископ Луцький та Волинський УАПЦ Миколай (Грох).

Спочатку тут не було ні вівтаря, ні іконостаса, ні розписів. У 1998 р. провели реконструкцію дзвіниці, встановили нові куполи, а в храмі – новий престіл. Іконостас установили в 1999 р. Внутрішній розпис виконано луцькими художниками Шолудьками (батьком і сином) в 2005 р.

За свою історію церкві кілька разів змінювали назву. Спочатку її було освячено на честь Покрови Божої Матері. Коли ж 1991 р. постало питання відновлення Господнього дому, парафіяни запропонували назвати іменем благовірного князя Олександра Невського, бажаючи зберегти традицію військового храму. 1997 р. перейменували на честь великомученика Юрія Переможця.


7 травня 2023 р. Інші новини за рубриками: Луцький міський деканат, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери