Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЧому переходимо на новоюліанський саме з 1 вересня
Новини

Чому переходимо на новоюліанський саме з 1 вересня

Про це та інше щодо календарної реформи говорив протоієрей Василь Клочак у черговій програмі «Духовна абетка» на «12 каналі».

Зокрема, настоятель луцького Братського храму Воздвиження хреста Господнього, викладач Волинської православної богословської академії та член богословсько-літургічної комісії Священного синоду пояснив, чому днем запровадження в нашій церкві новоюліанського стилю обрано саме 1 вересня. «Тому, що це початок нового церковного року. Різдво відзначається у грудні й до того часу мають відбутися хронологічні події, які передували йому. Це – Різдво Божої Матері, введення Її у храм та інші. Також у період від вересня до грудня у церковному календарі є багато пам`ятних подій з біблійної історії та з історії святих людей, які пов`язані зі Старим Заповітом. Багато пам`яті й про старозавітних пророків, праведників, особливо два тижні до Різдва», – пояснив душпастир.

За словами о. Василя, початок церковного року у вересні також пов`язують із подіями 312 року, коли імператор Константин здобув перемогу над своїм противником Ліцинієм. І вже через рік, об`єднавши західну і східну частини держави, проголосив християнство визнаною релігією. «Був введений Міланський едикт, який знімав усі заборони і переслідування християн. І на першому Вселенському соборі 325 року вирішили, що з вересня розпочинатиметься новий церковний рік».

Священник застеріг не пов’язувати перехід ПЦУ на новоюліанський календар лише з війною в Україні. Він назвав зміни, які розпочнуться, щойно новий календар почне діяти, пояснив, що буде з Великоднем, що буде з парафіями, які не відмовляться від юліанського, старого стилю. Розповів і про старі та нові дати богослужінь, як на це реагують нові парафіяни та чи не стали менше ходити до храму. Він також не виключає, що рішення про перехід на новоюліанський календар можуть не всі зрозуміти, не всі церковні громади будуть готові до цього кроку. Найважче, упевнений священнослужитель, буде людям, які раніше ходили в Московський патріархат.

Програма «Духовна абетка» – спільний проєкт «12 каналу» та єпархіальної телестудії «Собор». Ведуча Марія Вавринюк. Цей, а також усі інші випуски можна подивитися тут.

6 червня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери