Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВладика Михаїл благословив новий музейний простір у Луцьку
Новини

Владика Михаїл благословив новий музейний простір у Луцьку

В обласному центрі відкрився музейний простір «Окольний замок». Захід відвідав і благословив початок його діяльності митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Цей музейний комплекс (із доступом до віртуальної реальності) являє собою відреставровані вежу князів Чорторийських з уцілілою частиною оборонного муру і монастир єзуїтів із майже 700 квадратних метрів підземель.

Відкриття нового туристичного об’єкта збіглося із відзначенням 20-річчя співпраці за Програмою транскордонного співробітництва «Польща–Україна».

Архієрей привітав присутніх із постанням нового, надзвичайно цікавого туристичного об’єкта і закликав Боже благословення на його роботу. Він також подарував музеєві своєрідну карту Європи із зазначенням Луцька як «центру континенту» та прапор України з основним елементом прапора Євросоюзу – вінком зірок. «Луцьк був центром Європи, коли тут у 1429 році відбувся з’їзд європейських монархів», – зауважив, вручаючи подарунки, владика Михаїл.

На відкриття музейного простору «Окольний замок» завітали керівництво міста й області, представники згаданої Програми, дипломатичних установ Польщі та Литви, Державного агентства розвитку туризму України, освітніх закладів і партнери, які допомагали здійснювати проєкт.

Новий туристичний об’єкт вражає не тільки розмірами проведеної реконструкції, а й створеною експозицією в 500-літніх підземеллях: галерею лицарства, мультимедійною системою з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності та іншими атракціями.

Першу екскурсію для гостей провела завідувач науково-експозиційного відділу музейного простору «Окольний замок» Оксана Штанько.

«Це дійсно сучасний музейний простір, тут екскурсії відбуватимуться кількома мовами, а сучасні технічні засоби допомагають потрапити в атмосферу середньовіччя», – зауважив директор «Центру розвитку туризму» і настоятель луцького храму ікони Божої Матері «Всецариця» священник Дмитро Зінько.

15 липня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери