Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЩо означає сповідь та що потрібно говорити під час неї
Новини

Що означає сповідь та що потрібно говорити під час неї

Про це розповідає протоієрей Ігор Янчук у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV».

Таїнством Сповіді Господь через священника допомагає людині зрозуміти, як вона сама собі завдала ран. Панотець пояснює, які є дві, так би мовити, крайності у сповіді.

Перша – це коли людина говорить багато зайвого, не по суті. А треба конкретно називати гріхи. Не можна виправдовуватися на сповіді, зауважує душпастир. Важливо, щоб людина говорила тільки про себе, не називаючи чужих імен, з ким грішила. Також не слід вести розмови на богословські й мирські теми, бо це відволікає від покаяння. І пораду, яку дає священник, треба виконувати.

Ще одна крайність під час сповіді – це затаювання гріхів: людина говорить про все на світі, а своє серце перед Богом не відкриває. У чині Сповіді є молитва зі словами: «…а якщо затаїв би від мене, подвійний гріх матимеш». Отже, подумайте, закликає панотець, бо ми приходимо до духовного лікаря, і треба не утаємничувати свої гріхи, а вийти вилікуваними. Господь, побачивши наміри нашого серця, прощає нам.

Важливо після сповіді вірити, що Господь простив гріхи. Бо якщо вийти з храму і далі обтяжувати себе гріхом, то це ображає Бога. Водночас, покаявшись, не слід забувати про свій гріх. Тому що сам спогад про нього породжує у нас дуже хороше відчуття смирення – смирення до хорошого, чистого, благочестивого християнського життя.

Коли ввечері читаємо молитви, то серед них є про щоденне сповідання гріхів. От це дуже важливо, каже протоієрей і наводить приклад зі свого життя: «Колись запитав у свого духівника: якщо втомлений, які молитви важливо прочитати перед сном? Той відповів: найважливіша – це сповідання своїх гріхів, бо ми напряму каємося Богу, і не потрібно чекати, коли підемо до сповіді, якщо вчинили гріх».

Сповідатися онлайн не можна. Але завдяки інтернету, телефону ми можемо зі священником проводити духовну бесіду і підготувати себе до сповіді.

Як часто можна сповідатися? Хтось це робить раз на рік, раз на місяць, раз на тиждень, а хтось і щодня. Заборони немає жодної, але чим частіше, тим краще. Все залежить від рівня духовної досконалості людської душі. І коли приймаємо в себе Христа, «то в чистому не може бути нечистого». Важливо розуміти, що Господь очищає нас не без нас самих. Він вийде нам назустріч і скаже: «Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я вас заспокою! Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм».

Надіймось на Боже милосердя і не забуваймо про храм Божий, бо кому Церква – не мати, то й Бог – не батько. Несімо разом із нашим Господом Його хрест, тому що Його хрест – померти для гріха, а жити для Бога. І помирати з Богом, і воскресати з Ним – це і є ціль нашого життя, пояснив панотець.

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

31 серпня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери