Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці
Новини

8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці

Цього дня одне із дванадцяти великих свят – Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, перше з найбільших у річному колі.

Це торжество (по-народному Друга Пречиста) встановлено в IV ст. на ознаменування народження Матері Ісуса Христа. Подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя. Матір Ісуса – милосердна Заступниця для всіх, хто постійно до Неї звертається.

Діва Марія народилася в невеличкому галілейському місті Назарет. Її батьки – праведні Йоаким і Анна. Вони були бездітні, та навіть у похилому віці не втрачали надію на милість Божу. В одне зі свят старець приніс у Єрусалимський храм пожертву, але первосвященник не прийняв її, назвавши Йоакима недостойним через бездітність. (Тоді в юдаїзмі вважалося, що бездітні люди негідні, бо з цієї гілки народу не зможе прийти Месія.) Він засмучений пішов у пустелю і там слізно молився Господу про дарування дитини. Свята Анна, довідавшись, що сталося в храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Творця, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Скоро Всевишній виконав прохання. Про те, що їхня молитва почута і що невдовзі світ побачить майбутню Матір свого Спасителя, святе подружжя сповістив архангел Гавриїл. Нарешті у старості Бог обрадував їх народженням преблагословенної Марії.

Ми відзначаємо це Різдво, єдине і неповторне, без якого не відбулося б інше Різдво – Ісуса Христа. Безліч років людство очікувало на Месію, Спасителя, але існувала умова: щоб Господь прийшов у цей світ, повинна спочатку народитися Та, Котра могла б стати Його Матір’ю. Та, чистота і досконалість Якої дозволили б Їй, подібно до біблійної неопалимої купини, доторкнутись до Бога і не згоріти, дозволили б носити Його в Собі й народити в земне життя. Тому народження Пречистої Діви – це дійсно для кожного з нас початок спасіння.

Храмове свято відзначають громади в Камені-Каширському, Рожищі, селах Ворончин, Раймісто, Тристень Рожищанського, Великий Курінь Любешівського, Боровичі, Городок Маневицького, Зелене, Ковбань, Мерва, Михлин, Новостав, Пілгани, Пустомити, Рачин Горохівського, Воротнів, Полонка Луцького районного, Білашів, Білин, Кричевичі, Мощена Ковельського, Мизове Старовижівського, Дідичі, Хром’яків Ківерецького, Берестяне Цуманського благочинь.

Також цього дня церква вшановує ікону Софії – Премудрості Божої (Київську) та чудотворний образ Холмської Богоматері. Отже, це також свято двох громад обласного центру: Софійської (храм у студмістечку Волинського національного університету ім. Лесі Українки) та Холмської ікони.

Усі події 8 вересня за єпархіальним календарем – ось тут.

4 вересня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери